Másodfokú viharjelzést adtak ki a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Citromsárga riasztás és hajózási tilalom váltja a kánikulát a Balaton környékén.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kora este elérte az ország nyugati határvidékét a hidegfront. Több járásra citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a rövid időn belül akár viharossá erősödő szél miatt.

A veszélyjelzés szerint Vas és Zala megye teljes területén, valamint több Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyei járásban van érvényben citromsárga riasztás. A Balatonnál másodfokú viharjelzést adtak ki, magas hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet. A Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat a szöveges figyelmeztetésében azt írta: az északnyugatira forduló szelet a Dunántúl északi felén viharos - akár óránkénti 70-100 kilométeres - széllökések kísérik. Kedden napközben mérséklődik a szél, de még mindig várhatók időnként viharos lökések.

A jelenlegi számítások szerint a fronthoz kapcsolódó zivatarok nem lesz különösen erősek. Késő este a Dunántúlon szórványosan kialakulhat zivatar, amelyet óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökések kísérhetnek, és két centiméternél nagyobb jégdarabokra is számítani lehet.

A keddre virradó éjszaka a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben, majd napközben főként a Tiszántúlon kell készülni szórványos zivatarokra és szélrohamokra. Délután már csak az északkeleti országrészben várhatók zivatarok - tették hozzá.

A viharossá erősödő szél miatt a rendőrség az utakon, valamint az álló- és folyóvizeknél is fokozott figyelmet kért