Feloldották a kamionstopot a hőség miatt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szombatra nyolc megyére már a legmagasabb fokú, piros, további hétre és a fővárosra narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt. A hőség várhatóan hétfőn tetőzik. A hétvégére szóló kamionstopot feloldották, két napra a szúnyogirtást is felfüggesztik. Siófokon rendkívüli intézkedésekkel készülnek.

A meteorológiai szolgálat közleménye szerint fokozódó kánikulára lehet számítani, szombaton északkelet kivételével 25-28 fok közötti átlaghőmérséklet valószínű.

Tartósan 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében, ezért ezekre a megyékre piros figyelmeztetést adtak ki. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban tartósan 25 fok feletti középhőmérséklet várható, így ezekre a területekre narancssárga figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint szombaton a leghűvösebb órákban többnyire 13 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. A nappali maximumok várhatóan 32 és 36 fok között váltakoznak. Az UV-B sugárzás maximuma elérheti a nagyon erős szintet. Vasárnap a hőmérsékleti maximum már az ország nagy részén 35 fok fölött alakul, hétfőn pedig a déli tájakon elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 fokot.

Hétfő késő délután, este északnyugat felől záporok, zivatarok kíséretében hidegfront érkezik. A Dunántúl északi felén és a középső országrészben megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

A hidegfront kedd reggelre már el is hagyja az országot, továbbra is a napsütés lesz a meghatározó, de a hétfőihez képest 8-10 fokkal mérséklődik a meleg. A jelenlegi előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 Celsius-fok között alakul. Kedden valamelyest mérséklődik a hőség, 27 és 32 fok közötti maximumokra lehet számítani.

Siófok önkormányzata rendkívüli intézkedésekkel igyekszik megóvni a városba érkező több tízezer turista és a helyiek egészségét. Az önkormányzat tájékoztatása szerint üzemelnek és biztonsággal fogyasztható csapvizet adnak a város közkútjai.

A Pest megyei katasztrófavédelem is közzétette honlapján azoknak a légkondicionált épületeknek, illetve intézményeknek és szolgáltató helyeknek a listáját, ahol enyhülést lehet a hőségben találni. A listán jellemzően nagy bevásárlóközpontok, de néhány kisebb élelmiszer-áruház is szerepel.

Az egyik szentendrei uszoda 50 százalékos kedvezménnyel kínál belépőket a hűsölni vágyóknak, míg a HÉV helyi végállomásánál citromos vizet osztanak. Az uszodába és a fürdőkomplexum wellness részlegébe péntektől a jövő hét közepéig lehet féláras belépőt váltani - írta a szentendre.hu.

A hőségben országszerte egyre több helyen kezdenek vízosztásba. A Magyar Vöröskereszt pénteki tájékoztatása szerint a szervezet munkatársai is készenlétben állnak, az ország több pontján osztanak vizet az önkéntesek és munkatársak. Dabas, Budaörs és Gödöllő térségében elsősorban a hétvégi Hungaroring miatt, a fokozott autós forgalomban készülnek vízosztásra.

A rendőrség tájékoztatása szerint a hétvégére szóló kamionstopot is feloldották, így a 7,5 tonnánál nehezebb járművek is közlekedhetnek. A katasztrófavédelem pedig azt közölte, hogy a méhek védelmében a kánikulában vasárnapra és hétfőre felfüggesztik a kémiai szúnyoggyérítést.