Vágólapra másolva!
Az ország nagy részén derült időre számíthatunk, gomolyfelhő-képződés hétfőn csak északkeleten zavarhatja helyenként a napsütést. Csapadék nem lesz.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencében hétfő estig túlnyomóan derült, száraz idő várható, és erősödik a nappali felmelegedés - írja az MTI.

A Tiszántúlon az északias szél gyakran megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 28, 32 fok között várható.

Nyugat-, Közép- és Dél-Európa időjárását továbbra is egy hatalmas anticiklon alakítja. A magasnyomás északi részén viszonylag sok a felhő, másutt ugyanakkor jobbára napos az idő, a nappali gomolyfelhő-képződést elsősorban a Pireneusokban és az Alpokban kíséri helyenként zápor, zivatar.

Az anticiklon keleti peremén egy hidegfront nyomul délkelet felé, és immár a Fekete-tenger térségébe lejutva okoz záporokat, zivatarokat. A Balti-tengertől keletre egy melegfront hatására borongós, többfelé csapadékos az idő, az Urál előterében viszont már egy másik magasnyomású légköri képződmény ékelődik be száraz levegőjével.

A mediterrán övezetben délutánonként többnyire 28, 35 fokot mérnek. Észak felé haladva fokozatosan csökken a hőmérséklet, az említett hidegfront mögött már csak 17, 21, a Skandináv-félsziget északi felén pedig mindössze 15, 17 fok a jellemző csúcshőmérséklet.