Virágzik a világ legszebb dísznövénye

Celosia plumosa Arrabona, 2012-es aranyérmes dísznövény, Fleuroselect konferencia, Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet
Vágólapra másolva!
Magyarországon nemesítették azt a narancspiros virágú dísznövényt, amely megkapta a Fleuroselect nemzetközi konferencia aranyérmét.
Vágólapra másolva!

A most virágzó Celosia plumosa Arrabona lett 2013 hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövénye. A növényt a tavalyi Fleuroselect konferencián jutalmazták aranyéremmel. A növényt az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben nemesítette dr. Kováts Zoltán, az intézet alapító munkatársa, a folyamat tíz évig tartott. A celosia narancspiros virágú növény, egyöntetű színfoltot alakít ki a kertekben, virágágyásokban. Az egynyári növény szépen bokrosodik, a korai fagyokig virágzik; nevét Győr városáról kapta.

A Celosia plumosa hozza azokat a fajtatulajdonságokat, amelyek miatt elismerték 2012-ben, mondták a kollégák az idei Fleuroselecten a magyar kutatóknak Forrás: Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

Szárazságtűrő, ami a 2012-es nagy magyarországi szárazság idején be is bizonyosodott. Az kutatóintézetben egyébként is rideg körülmények között zajlik a nemesítés, hogy a növények minél inkább tűrjék a szélsőséges időjárást. A dísznövényt jelenleg Amerikától Ázsiáig forgalmazzák.