Vágólapra másolva!
Pénteken kora estig még lehetnek zivatarok is a záporok mellett, körülbelül a Miskolc-Debrecen vonaltól északkeletre. Szombaton és vasárnap is eshet. 
Vágólapra másolva!

Egy-egy zivatar nagyobb intenzitásúvá is válhat péntek estig, 70 kilométer/óránál is erősebb szélrohammal, esetleg jégesővel.

Szombaton a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Néhol zápor, zivatar is előfordulhat északkeleten és a nyugati határszélen, de hevesebb zivatarnak csekély a valószínűsége.

Többfelé erős lesz az északnyugati szél, elsősorban a középső országrészben. A hőmérséklet hajnalban 9 és 14, délután 23 és 28 fok között alakul. Fronthatás már nem terheli az időjárás-érzékenyek szervezetét, de dél körül erős, helyenként nagyon erős lesz az UV-B sugárzás a napsütötte területeken.

Vasárnap a sok napsütés mellett főként északkeleten növekszik meg erősebben a gomolyfelhőzet, és ott néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban 11 és 16, délután 25 és 28 fok között alakul.

Így lesz villámár a heves zivatarból

Valószínűleg az éghajlat változása miatt az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az igen heves, intenzív záporok, zivatarok, vagyis a konvektív csapadék. A felhőszakadás jelentős károkat okozhat a hegy-, illetve dombvidékeken. A jelenségnek neve villámárvíz, angolul flash flood.

A hirtelen árvíz kialakulásához meghatározott környezeti feltételek szükségesek. A domborzat, a lejtő meredeksége mellett fontos a talaj minősége, vastagsága, a földhasználat és a felszín telítettsége is. Az árvizek különféle hordalékokat szállítanak, a talajszemcséktől akár néhány méteres kőtömbökig. A városokban kialakuló villámárvízhez hozzájárulnak a mesterséges, vízzáró felületek. Sokszor a csatornák nem megfelelő elnyelési kapacitása okozza a problémát. Ez utcai áradásokhoz vezethet.

Miközben a hagyományos árvíz levonulása néhány napig is eltarthat, addig villámárvíz esetén a levonulás időtartama leggyakrabban fél és hat óra között van. Ez megnehezíti mind az előrejelzést, mind a védekezést. Hosszabb távon védekezni úgy érdemes az ilyen természeti csapás ellen, hogy tartósabban száraz időszakban is megfelelően karban tartják a vízfolyások, patakmedrek környékét, a csatornahálózatot. A megelőzést szolgálják a záportározók. Fontos lehet az építési tilalom az árterületek, vízfolyások közvetlen közelében. Jól jöhet még az erdőirtás megakadályozása, mert a növényzet lassítja az árvíz lefolyását.