Kinyílt a Föld legnagyobb virága

Óriás titángyökér (Amorphophallus titanum) virágzik Meise belga város botanikus kertjében. A Szumátra szigetén honos, dögvirágnak vagy titánbuzogánynak is nevezett növény a világ legnagyobb, 2 méternél magasabbra is megnövő virágja.
Vágólapra másolva!
Kinyílt a titánbuzogány a belgiumi Nemzeti Botanikus Kertben. A jelenség elvben ritka, de Brüsszel elővárosában öt év leforgása alatt már harmadszor fordul elő.
Vágólapra másolva!

A titánbuzogány, vagy másik nevén óriás kontyvirág vasárnap kezdett el virágozni Brüsszel Meise nevű elővárosában. A több méteres virágzatú növényt a belga főváros botanikus kertjének üvegházában lehet megnézni. A növény tudományos neve Amorphophallus titanum, ami óriási, formátlan hímvesszőt jelent.

Méretén és különös formájú dárdáján kívül másik jellegzetessége, hogy erős dögszagot áraszt, amely a virág borvörös kelyhével együtt vonzza a beporzó bogarakat. A brüsszeli példány virágzatának mérete hétfőn elérte a 244 centimétert. A titánbuzogány torzsavirágzata a legnagyobb méretű az egész növényvilágban.

Titánbuzogány a belgiumi botanikus kertben. Szaga miatt dögvirágnak is hívják az Amorphophallus titanumot Forrás: MTI/AP/Yves Logghe

"A virágzás igen rövid ideig, legfeljebb három napig tart. Ezután hervadni kezd, és több évet kell várni az újabb virágzásra" - mondta a növénykert szóvivője, Franck Hidvegi. Az óriáskontyvirág az indonéziai Szumátra trópusi erdőiből származik, ahol az orángutánokhoz hasonlóan fenyegeti az erdőirtás. Rendszerint három-öt méteres levelei nőnek, és legfeljebb csak minden negyedik-ötödik évben virágzik.

A növény a 19. század végén került Európába, és elsőként 1889-ben virágzott egy londoni botanikus kertben, majd 1926-ig kellett várni a következő virágzásra. A növény példányait mintegy hatszáz botanikus kertben, arborétumban nevelik világszerte, mert virágzása garantált közönségsiker. A brüsszeli növénykert emiatt kedden este tíz óráig tart nyitva. A növény fejlődését az intézmény Facebook-oldalán is követni lehet.