A Jóisten fürdőkádján nem fog a klímaváltozás

Kék-tó, Stradbroke-sziget, Brisbane, Ausztrália, klímaváltozás által nem érintett tó
Vágólapra másolva!
Hétezer-ötszáz éve változatlan egy gyönyörű kék tó vizének minősége és mennyisége egy ausztráliai szigeten. A kutatók számára sem teljesen világos, minek köszönhető a környezetvédelmi szenzáció. 
Vágólapra másolva!

A "Jóisten fürdőkádja" nevet kapta a médiában a Brisbane közelében húzódó North Stradbroke-sziget egyik tava, amelyre a jelek szerint nem hatnak sem a természetes, sem a civilizációs eredetű változások. Az Adelaidei Egyetem kutatói azért indultak terepmunkára, hogy tanulmányozzák, hogyan hat az édesvizekre az elsivatagosodás.

"Fogalmunk sem volt, milyen különleges képződményről van szó, amíg el nem kezdtük vizsgálni a környezeti markereket a Blue Lake-nél. Ez az egyik legszebb tó egész Ausztráliában. Jó tíz méter mély, de olyan tiszta a vize, hogy lelátni a fenékig" - mondta dr. Cameron Barr geológus, az egyetemi kutatócsoport vezetője.

Panorámafotó a nagyon kék tóról Forrás: The University of Adelaide/Ashley Natt

Miért ilyen különleges ez a tó?

Fényképes és írásos dokumentumok szerint a tó vizének kémiai összetétele nem változott száz év alatt, sőt nem is apadt, de nem is nőtt a vízszint. Úgy tűnt tehát, hogy a tó ugyanolyan, mint amilyen a 19. század végén volt.

A hidrogeológiai feljegyzések viszont mindössze 117 évre visszamenőleg állnak rendelkezésre, ezért a kutatók - mintha csak tévés helyszínelők volnának - a paleolimnológia legmodernebb módszereit vetették be (a tudományág őskori édesvizekkel foglalkozik). Mintákat vettek a tómeder üledékéből, hogy megvizsgálhassák a fosszilis virágport és algát.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a Blue Lake vizének minősége viszonylag stabil maradt az eltelt több ezer év alatt, pedig a North Stradbroke-sziget klimatikus viszonyai jelentős változásokon mentek át az utóbbi évtizedekben.

A Blue Lake mélysége, partvonala és vízkémiája nagyjából állandó, nem gyakoroltak rájuk hatást a külső tényezők. Még az sem befolyásolta ezeket a jellemzőket, hogy mintegy négyezer évvel ezelőtt aszályosabbá, szárazabbá vált a térség éghajlata. Mindez pedig egyedi fejlemény az ötödik kontinensen, amelyet gyakran sújtanak időjárási anomáliák.

Mesebeli módon változatlan (a helyszín itt van a Google térképén) Forrás: Flickr/Archmage01

A tó valóságos "klímamenedék" az édesvízi élőlények számára az Adeladei Egyetem munkatársai szerint. A Blue Lake valószínűleg annak köszönheti állandóságát, hogy egy föld alatti fosszilis vízgyűjtő medence táplálja a tavat, míg a víz lefolyását egy mocsár biztosítja folyamatosan. Így a párolgás dacára sohasem változik a vízszintje, és a víz minősége is állandó, nem válik sósabbá. A kutatás eredményeit a Freshwater Biology szakfolyóirat közölte.

"Megfelelő gondozással a Blue Lake még akár évszázadokig megőrizhető, de meg kell tiltani, hogy kutat fúrjanak a vízgyűjtőbe" - mondta Cameron Barr. Azért is kell szabályozni a mélyben felhalmozódó vízkincs kitermelését, mert több ezer évbe telik, amíg a felszíni vizekből pótlódik, ezért - például a csapadékkal szemben - nem tekinthető megújuló vízforrásnak.