Vágólapra másolva!
Sütni fog a nap, de sokszor lesz majd meglepetésszerű zápor, zivatar szombaton és vasárnap is. A markáns időjárási frontok viszont elkerülik az országot, fellélegezhetnek az időjárás-érzékenyek.
Vágólapra másolva!

Pénteken előbb az Alföldön és az Északi-középhegységben alakulnak ki elszórtan záporok, zivatarok. Késő délután és este zivatarokra lehet számítani a dunántúli területeken is. Egy-egy zivatart kisebb méretű jég kísérhet, és 60 kilométer/óráig erősödhetnek a széllökések. Rövid idő alatt több mint 20 milliméter csapadék is eshet. A felhőszakadások miatt több kistérségre riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Sok gomolyfelhő, sok zivatar

Szombaton egyaránt lesznek napos és erősebben gomolyfelhős időszakok. Több helyen várható zápor és zivatar, leszámítva az ország keleti részét; nézze meg részletes csapadéktérképünket is.

Délután és este már több feltétel lesz adott az intenzívebb zivatarokhoz a pénteki állapothoz képest. A zivatarokat néhol felhőszakadás kísérheti több mint 30 milliméter csapadékkal, de lehet jégeső és 60-70 kilométer/óra feletti széllökés is. Mindez inkább az Északi-középhegység nyugati felén és a Dunántúl keleti és déli részén valószínűbb.

Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. A kora hajnali 14 és 19 fok után, 25 és 31 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet – a Tiszántúlon lesz a legmelegebb.

Vasárnap a napsütés mellett szintén erős lesz a gomolyfelhő-képződés, emiatt továbbra is kell számítani záporokra, zivatarokra. Az északi, északkeleti szél is megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 14 és 19, délután 27 és 31 fok között alakul.

Végre átlagos az időjárás

Már-már furcsának tűni a fenti állítás, hiszen az elmúlt hetekre az volt a jellemző, hogy 4-5 fokkal hidegebb vagy éppenséggel 9-11 fokkal melegebb volt az idő az átlagosnál. Ezzel ellentétben a hét végén és a jövő hét első felében nem fog hirtelen változni az időjárás, kellemes nyári időt ígérnek a jellemzően 25, 30 fok közötti csúcshőmérséklek és a nem túl hűvös éjszakák.

Ennek az az oka, hogy Magyarországtól északra egy magasnyomású légköri képződmény (anticiklon) van kialakulóban, amelynek a déli peremén helyezkedik el az ország. Északkeleti áramlás alakul ki a Kárpát-medencében, amely enyhén északi irányból, de a kontinens belső területeiről szállítja fölénk a levegőt. Ezért is lesz hűvösebb a két héttel korábbi forrósághoz képest, hiszen akkor délnyugatról egyenest a Szahara felől érkezett a forró levegő. Most némi változatosságot csupán a zivatarok hoznak.