Ezért lehet tojást sütni a Föld legforróbb pontján

műholdkép, Death Valley, Halál-völgy, 54 fok, hőhullám, Mojave-sivatag, Kalifornia
Vágólapra másolva!
A sziklák miatt van éjszaka is hatalmas hőség a kaliforniai Halál völgyében. Már enyhül az USA nyugati partját sújtó hőhullám, amelyet a nagy magasságban futó szél, a jet stream áramlásváltozása okozott.
Vágólapra másolva!

Nem dőlt meg az utóbbi másfélszáz év hőmérsékleti rekordja a kaliforniai Halál-völgyben, noha június 30-án 54 Celsius-fokot mértek a Furnace-patak mentén fekvő látogatóközpont mellett a sivatagban. A hőség így is elég nagy volt ahhoz, hogy a turisták azzal próbálkozzanak, hogy tükörtojást süssenek a tűző napon.

Az első műholdkép azt mutatja meg, mekkora volt a felszín hőmérséklete a Föld legforróbb pontján június 30-án. A világos színek mutatják, hol érzékelt nagyobb hőmérsékleteket a Landsat 8 műhold szenzora. A sivatag magasabb, illetve növényzettel borított részei valamivel hűvösebbek, az alacsony Mesquite-lapály viszont forróbb, és a talaj jóval melegebb is lehet, mint a levegő:

A sötét színek a hűvösebb, a világos árnyalatok a forróbb részeket mutatják a Halál-völgyben. Nézze meg itt a teljes felvételt! Forrás: NASA Earth Observatory/Robert Simmon
Így néz ki az űrből a Föld legmelegebb vidéke Forrás: NASA Earth Observatory/Robert Simmon

A fenti, valódi színeket mutató műholdképről derül ki, miért is ez a régió a legmelegebb a bolygón. A Halál-völgy magas hegyvonulatok között fekszik. Kevés a növényzet, így a sziklák könnyen átforrósodnak, és éjszaka visszasugározzák a meleget.

A meleg légtömeg nem bukik át a meredek hegycsúcsokon, csupán lehűl egy kissé, majd ismét a völgybe áramlik. Amint lesüllyed, a légnyomásváltozás miatt még inkább felmelegszik, és forró légáramlatok alakulnak ki. Így nem csoda, hogy akkora a forróság, hogy a tojásfehérje már elkezd megsülni a homokra helyezett serpenyőben (nézze meg itt David Shukman, a BBC riportének kísérletét).