Vágólapra másolva!
Ha elég gyorsan kezd tornyosodni egy viharfelhő, fátyolszerűen finom, kör alakú képződmény alakulhat ki a tetején. A fotót Thaiföldön készítette egy felhővadász.
Vágólapra másolva!

A lenyugvó Nap fénye világítja meg zivatarfelhő tetején kialakult sapkát Udon Thaniban, Thaiföldön. A vékony, szinte ködszerű képződmény elég magasan helyezkedett el a levegőben ahhoz, hogy a napsugarak megtörjenek rajta.

A kevesebb fényt kapó viharfelhő sötétszürke. A fotót Geert Sassen készítette, és a napokban volt a nap fotója a legjobb földtudományi képeket bemutató válogatásban, az EPOD-on. Nézze meg itt teljes méretben! Forrás: EPOD/Geert Sassen

Amint a zivatarfelhők emelkedni kezdenek, nagy tömegű levegőt tolnak felfele. Amennyiben a nedves légrétegben pont elegendő mennyiségű a vízpára, ez tovább fokozza feláramlás sebességét, ami akár tizenkét méter is lehet másodpercenként.

A gyors feláramlás miatt a légoszlop teljesen telítetté válik, és így alakul ki a kör alakú felhősapka. Ha pedig a felhőben a vízcseppecskék pont megfelelő méretűek, akkor megtörik a fényt, így aztán a sapka színjátszóvá válik. A sapkás zivatarfelhőt Cumulonimbus pileus néven sorolják be a felhőatlaszok.

Felhősapka a Szaricsev-vulkán fölött a Kuril-szigeteken (a fotó a Nemzetközi Űrállomásról készült 2009. június 12-én) Forrás: NASA/JPL