Kezdődik a nyaralóidő

Vágólapra másolva!
Nem forrósodik 30 fok fölé a levegő kedd délutánra sem. A csendes, nyugodt időjárás hatására erősödik a nappali felmelegedés, és most érdemes Nyugat-Európába utazni.
Vágólapra másolva!

Túlnyomóan napos és meleg lesz a kedd, többnyire csak kevés gomolyfelhő lesz az égen. Csapadék nem várható. Az Alpok térségében esetleg kialakulhat zivatar, azonban várhatóan feloszlanak, mire elérik a Dunántúl nyugati sávját.

A Kisalföldön időnként megélénkül a déli szél. A hőmérséklet délután 26 és 29, késő este 15 és 20 Celsius-fok között valószínű. Melegszik a víz: a Balaton Siófoknál 20, a Velencei-tó Agárdnál 21 fokos.

Az időjárás-érzékenyeknek nem kell fronthatástól tartaniuk, mert egy anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A napos nyár jó hatással van a közérzetre. Egyedül az erős UV-B sugárzásra érdemes figyelni. Ilyenkor dél körül húsz perc alatt le lehet égni, ha valaki nem használ napkrémet, a vállakat is fedő ruhát.

Nyugaton és keleten van nyaralóidő

Az Atlanti-óceán felől anticiklon nyúlik be a kontinens nyugati és középső része fölé. Emiatt ezeken a helyeken sok a napsütés, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyancsak magasnyomású képződmény található a Kelet-európai-síkság északi részén, ezért arrafelé is napos, nyári az idő.

A kontinens többi részén ugyanakkor ciklonok és frontjaik hatására változékony, többfelé felhős, csapadékos időjárás a jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagyobb részén általában 19 és 25 fok között, de a tartósan csapadékos tájakon csak 15 fok közelében alakul.

A mediterrán országokban és a Kelet-európai-síkságon van a legmelegebb, ahol a délutáni órákra 26 és 32 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félszigeten 33-38 fokot is mérnek.