Megint viharos lesz az este

Vágólapra másolva!
A Dunától keletre lehetnek hétfőn heves zivatarok. Kedden egész nap esni fog  a Dunántúlon. Ciklon alakítja az időjárást, ez hozza a sok csapadékot.
Vágólapra másolva!

A heves zivatarok és a felhőszakadás miatt másodfokú riasztást adott ki harminchét kelet-magyarországi kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A zivatarokat károkat okozó szél vagy nagy méretű jég kíséri, és rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat - részletek az OMSZ riasztási térképén.

Ezen felül több tucat kistérségre első szintű riasztás van érvényben a zivatarok és a hirtelen lehulló 25-30 milliméternyi eső miatt. A heves zivatarok erős jégesővel, 80 kilométer/óra fölött szélrohamokkal érkeznek, a jégszemek átmérője meghaladhatja a 2 centimétert.

A Dunántúl keleti részén csak elszórtan kell zivatarokra számítani. Az ország nyugati északnyugati részén az lesz a kellemetlen, hogy helyenként 70 kilométer/órás lökések kísérik az északnyugati szelet. A viharos szél miatt tizenkilenc dunántúli kistérségre adott ki riasztást az OMSZ.

Egész napos eső

Éjszaka csak az északkeleti megyékben lehetnek intenzív zivatarok, és 13-18 Celsius-fok közé hűl le a levegő. Kedden szinte egész nap esni fog a Dunántúl nagyobbik felén. Kelet felé haladva egyre záporosabb jellegű lesz a csapadék. Zivatar is kialakulhat, főként a Tiszántúlon, de heves zivatar nem valószínű. Élénk lesz az északnyugati szél, amely akár viharossá is fokozódhat, elsősorban a Kisalföldön és a Bakonyban.

Napsütésre inkább csak délután, a délkeleti megyékben van esély kedden. A Dunántúlon csak alig emelkedik napközben a hőmérséklet, és mindössze 15-20 fok várható, a Dunától keletre 20, 26 fok valószínű.