Vágólapra másolva!
Az erősebb zivatarok miatt kedden is felhőszakadásokra lehet számítani. Sokfelé fog esni az eső, a legtöbb csapadék az Alpokaljára érkezik.
Vágólapra másolva!

A Dunántúl nyugati felén és északon erősen felhős lesz az ég kedden. Másutt a több-kevesebb napsütés mellett erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Több helyen várható csapadék: nyugaton eső, másutt záporok, elszórtan zivatarok alakulnak ki. Délelőtt az Alpokalján valószínűleg ismét nagyon sokat esik.

Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, kisebb méretű jég és erős, viharos széllökés kísérheti. Emiatt kis területen több mint 30 milliméter csapadék hullhat. A jégszemek átmérője várhatóan 1 centiméter körül alakul vagy még kisebbek lesznek. A szél sebessége 50-70 kilométer/óráig fokozódhat zivatarok környezetében. A Tiszántúlon és északon viszont heves zivatar is előfordulhat 2 centiméter körüli jéggel és 80 kilométer/óra feletti széllökéssel, ám ennek kicsi az esélye - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya.

A hőmérséklet csúcsértéke 17 és 25 Celsius-fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb. Késő este 14-19 fok várható. A Dunántúlon a szél északnyugatira fordul, a Kisalföldön megerősödik, a Fertő-tó környékén olykor viharossá fokozódik.

Azért lesz zápor-zivatar kedden is, mert az északnyugat felől érkező hidegfront és az előtte áramló nedves, labilis állapotú levegő együttesen alakítja Magyarország időjárását.

A frontérzékenyeknek megfájdulhat a fejük, nyugtalanság, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A fokozódó ízületi, reumatikus fájdalmak és az erősödő görcshajlam háttérében is meghúzódhatnak időjárási okok.