Tökéletes idő lesz a homokzsákpakoláshoz

Vágólapra másolva!
A Duna mentén kicsi a valószínűsége, hogy esni fog. A hőmérséklet ideális lesz a homokzsákpakoláshoz, mert körülbelül 20 fok várható.
Vágólapra másolva!

Záporok továbbra is lehetnek a Duna magyarországi szakaszán, de már csak kisebb valószínűséggel alakulhatnak ki zivatarok szerdán - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Mint írták, a Nyugat-Dunántúlon megszűnik és a középső országrészben is kevesebb lesz a csapadék. Átmenetileg egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar. Kezdetben Pest megyében fordulhat elő még egy-egy helyen felhőszakadás, esetleg jégeső. Szerdára virradóra azonban a Dunakanyartól a déli országhatárig ismét záporok alakulnak ki, de zivatar ekkor már nem valószínű.

Szerdán napközben már a Budapesttől nyugatra lévő szakaszon legfeljebb néhol lehet zápor. Másutt napközben még zápor, kis valószínűséggel zivatar is kialakulhat.

Az északnyugati határtól Esztergomig az északi, északnyugati szél élénk, főként a Győrtől nyugatra eső területeken helyenként erős lesz. Az átlagszél 10 és 25, a maximális széllökések sebessége 30 és 50 kilométer/óra között alakul. Szerdán napközben Győrtől nyugatra egy-egy viharos széllökésre is számítani lehet. A szél szerda késő délutántól jelentősen mérséklődik.

Esztergomtól Dunaújvárosig éjszaka és szerdán a nap első felében is az élénk szél lesz a jellemző, Esztergom és Budapest között továbbra is lehet egy-egy erős széllökés. Délután itt is mérséklődik a légmozgás.

Dunaújvárostól a déli határig az északnyugati szél gyakran megélénkül. Az átlagszél 5 és 20, a maximális széllökések sebessége 25 és 40 kilométer/óra között alakul. Éjszaka és szerdán a nap első felében is az élénk szél lesz a jellemző, majd délután mérséklődik a légmozgás.

A meteorológiai szolgálat keddi veszélyjelzése szerint szerdára Békés és Csongrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a várható felhőszakadás miatt. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 30 milliméternél is több eső eshet.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: szerdán kezdetben keleten még előfordulhatnak zivatarok, amelyeket egy-egy helyen jelentősebb mennyiségű csapadék és kisebb méretű jég, illetve erős, viharos széllökés kísérhet.

Szerdán napközben az Alföld térségében, illetve kisebb valószínűséggel a Duna vonalában alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amelyeket a Dél-Alföldön egy-egy helyen intenzív csapadék kísérhet.

A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 10 és 15 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között valószínű.