Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem lesz nyárias időjárás június első hétvégéjén. Tovább gyengül a nappali felmelegedés, gyakran lesz erősen felhős az ég, és több helyen alakul ki zápor, néhol zivatar.
Vágólapra másolva!

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet csupán 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 Celsius-fok között valószínű. A rossz időt az ország fölött elhelyezkedő hideg légörvény okozza, amely a magasban kavarog.

Kiadós megfázás lehet az eredménye a szabadtéri programoknak - érdemes indulás előtt alaposabban tájékozódni az időjárásról. Nem érdemes kertészkedni, különösen permetezni nem, mert bármikor eleredhet majd az eső. A szörfözők, vitorlázók számára kedvezőek lesznek a szélviszonyok, legfeljebb a viharjelzés húzhatja keresztbe számításaikat.

Így kavarognak a felhők Közép-Európa fölött (az Eumetsat meteorológiai műhold felvétele csütörtökön 11 óra 10 perckor készült) Forrás: OMSZ/Eumetsat

Részletes előrejelzés

Pénteken az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felén néhány órára kisüthet a nap. Továbbra is többfelé számíthatunk csapadékra: nyugaton tartósabb eső, másutt elszórtan záporeső, néhol zivatar is várható. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 12 és 15, keleten 15 és 21 fok között várható.

Szombaton és vasárnap a rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, és több helyen alakulhat ki záporeső, néhol zivatar is. A délnyugati szél megélénkül, időnként meg is erősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke többnyire 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17, 23 fok között alakul, délen és keleten lehet a melegebb idő.

Kellemetlen idő az egész Kárpát-medencében

A környező országokban sem lesz kiránduló idő a hétvégén. Gyakran lesz erősen felhős vagy borult az ég, hosszabb napos időszakok Erdélyben, Kárpátalján lehetnek. Csehországban, Ausztriában gyakran várható kiadós eső, és ott csupán 10, 17 fok között alakul a hőmérséklet, az Alpokban helyenként havazhat is. Keletebbre kicsit melegebb lesz, de itt gyakori záporeső, néhol zivatar várható.

Sokszor fog esni a jövő héten

Hétfőn és kedden is marad a változékony idő. Többnyire erősen felhős lesz az ég, több helyen várható eső, zápor, sőt hétfőn még zivatarok is lehetnek.

Szerdán is felhős lesz az ég, és nem árt az esernyő, mert több helyen valószínű csapadék. Csütörtökön már valamivel több lesz a napsütés, viszont eső, zápor kialakulhat a többször is erősen megnövekvő felhők miatt.

A hőmérséklet pár fokkal elmarad a június elején szokásos átlagoktól. A vasárnapi 23 fokos maximum után hétfőn 14-20 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Kedden ehhez képest egy fokkal hidegebb, szerdán egy fokkal melegebb lesz, de 25 fokig nem melegszik fel a levegő.

Súlyosbítja az asztmát a hidegfront

Az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. A borongós idő miatt tartós álmosságérzés jelentkezhet. Az ízületi fájdalmak, és a reumatikus panaszok fokozódására is számítani lehet, és nehéz idők várnak az asztmásokra is.