Vágólapra másolva!
Egyre nedvesebb és bizonytalanabbul rétegződő levegő alakítja az időjárást, ezért valószínűek a zivatarok. Felhőszakadásra, sok esőre és viharos szélre kell számítani, összesen 11 megyére adott ki figyelmeztető előrejelzést az OMSZ.
Vágólapra másolva!

Szerda estétől elszórtan alakulhat ki zivatar, egy-egy helyen felhőszakadással, vagyis rövid idő 20-30 milliméternél több csapadékra kell számítani. Csekély a valószínűsége viszont olyan heves zivatarnak, amely 90 kilométer/óránál erősebb széllel és 2 centiméternél nagyobb jégszemekkel érkezne az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint. A szolgálat emiatt szerdára tizenegy megyében adott ki első szintű figyelmeztető előrejelzést.

Szerda estététől csütörtök éjfélig tartós, jelentős mennyiségű esőre van kilátás az ország túlnyomó részén. Területi átlagot tekintve általában 10-25 milliméter, az északi, északkeleti megyékben pedig 30-45 milliméter csapadék várható. Ezért másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki csütörtökre az OMSZ Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Szerdán erősen megnövekszik a felhőzet a késő délutáni, esti óráktól. Napközben néhol, estétől egyre többfelé számítani lehet záporesőre. Éjszaka mindenütt beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Több helyen megélénkül a déli, délkeleti szél, a Kisalföldön időnként megerősödik. A hőmérséklet délután általában 24 és 28, késő este 14 és 19 Celsius-fok között valószínű. Csütörtökön kora reggelre 10-15 fok közé hűl a levegő.

Újabb hidegörvény hozza a sok esőt

Egyre inkább egy magassági hideg légörvény és az általa keltett ciklon alakítja Magyarország időjárását. Ezeknek a több száz kilométer átmérőjű képződményeknek az a jellegzetessége, hogy a belsejükben jóval hidegebb a levegő, mint a környezetükben. Az örvény gyakran jelentős mennyiségű csapadékkal jár együtt.

Időjárási front ugyan nincs a Kárpát-medence fölött, de a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél a melegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek. Aki feszültnek érzi magát, fáj a feje, megnő a vérnyomása, migrén vagy álmatlanság gyötri, akkor időjárási okokra is gyanakodhat. Sokaknál csökkenhet a koncentrálóképesség is.