Vágólapra másolva!
Izlandról származó, veszélyeztetett bálnák húsából készült kutyaeledelt dobott piacra egy japán cég. A helyi környezetvédők tiltakoznak, az egésznek szerintük a vagyonukkal hivalkodó kutyatulajdonosok a célcsoportja.
Vágólapra másolva!

"Alacsony kalória- és zsírtartalmú, fehérjében gazdag" termékként hirdeti a tokiói székhelyű Michinoku Farm cég azt a kutyaeledelt, amely veszélyeztetett észak-atlanti-óceáni barázdásbálnák húsából készült. A tápért 7500 jent (16400 forint) kérnek kilogrammonként. A cég emellett kenguruból és mongóliai lovakból készült snacket is árusít, hasonlóan borsos áron.

Japán környezetvédő szervezetek szerint védett fajok húsából készült luxuseledelek piacra kerülése az eddigi legízetlenebb fogás a kutyatulajdonosok presztízsigényének kielégítésére. "A bálnából készült kutyaeledellel minden valószínűség szerint a gazdagságukat ekképpen mutogatni akaró japán kutyatulajdonosokat célozzák meg" - közölte az IKAN japán környezetvédő szervezet, amely három más csoporttal együtt tiltakozott a bálnasnack ellen.

A felháborodás miatt felfüggesztik a termék forgalmazását – ígérte az eledelt piacra dobó cég az AFP hírügynökségnek, habár alapvetően nem láttak kivetnivalót a bálnasnackkel kapcsolatban. "A zöldszervezetek értékes állatokként tekintenek a bálnákra, de szerintünk a kutyák ugyanolyan fontosak. A kutyák sok ember számára családtagok Japánban. Mi csak újfajta eledeleket akartunk kínálni a kutyák számára" - nyilatkozta a cég vezetője.

Japán gyakran kerül nemzetközi bírálatok középpontjába, mivel a nemzetközi jog egyik kiskapuját kihasználva a bálnavadászati moratórium ellenére "tudományos céllal" halássza a ceteket. A bálnák húsa a szigetországi éttermekbe is eljut. Izland ezzel szemben nem írta alá a vadászati moratóriumot, így szabadon és megkötések nélkül halássza a bálnákat.