Vágólapra másolva!
Észak felé mozdul az időjárást befolyásoló magassági hidegörvény, ezért kezd melegedni az idő, és visszatérnek a május végén megszokott hőmérsékletek.
Vágólapra másolva!

Kedden hol befelhősödik, hol kitisztul az ég. Hosszabb napos időszakokra inkább a nap második felében van kilátás. Zápor elsősorban északon alakul ki elszórtan. Zivatar néhol északon fordulhat elő, illetve a Dunántúlon egy-egy helyen, 50-70 kilométer/óráig erősödő szél, kis méretű jég és intenzívebb csapadék kíséretében - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Olykor megélénkül a déli, délnyugatira forduló szél. A csúcshőmérséklet 19 és 23 fok között várható, késő estére 11-16 fokig hűl a levegő. (Részletekért lásd hőmérsékleti térképünket.)

Fokozatosan észak felé mozdul az időjárást alakító magassági hidegörvény, fokozatosan gyengül a hatása a Kárpát-medencében. Kedden dél felől már szárazabb és kissé melegebb levegő áramlik az ország fölé, melegedni kezd a légkör.

Időjárási front ugyan nincs a térségben, de a légköri változásokra fokozottan érzékenyek a következő huszonnégy órában melegfront jellegű hatást tapasztalhatnak. Időjárási okok is lehetnek a fejfájás, migrén, álmatlanság, vérnyomás-ingadozás hátterében. Sokaknál csökkenhet a koncentrálóképesség.