Majd a következő kormány ad pénzt hőszigetelésre és felújításra

Vágólapra másolva!
Négy év múlva indíthat támogatási programot a kormány az épületek hőszigetelésére és energetikai korszerűsítésére, pedig már most kétmillió olyan családi ház van vidéken, amelyre igencsak ráférne a felújítás. A Magyar Energiahatékonysági Intézet évi 125 milliárd forintos energiahatékonysági alapot javasol.
Vágólapra másolva!

2017-ben kezdődhet meg a több mint kétmillió családi ház energetikai felújítása a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára szerint. Elsősorban vidéki ingatlanokról van szó, amelyeket 1945 és 1990 között építettek. A felújítás uniós támogatással valósulna meg - mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár csütörtökön azon a fenntartható építészetről szóló konferencián, amelyet a minisztériumok a Közép-Európai Egyetemmel közösen szerveztek.

Magyarországon a középületekre 2015-től, míg a magánépületekre 2019-től szigorúbb energetikai-hőtechnikai előírások vonatkoznak majd. Az Európai Unióban pedig 2019-től a középületeket, 2021-ben pedig az új építésű magánépületeket is úgy kell kivitelezni, hogy energiafelhasználásuk közel nulla legyen, vagyis gyakorlatilag passzívházként kell felhúzni őket.

Nagyon örül a kormány energiahatékonysági támogatási terveinek Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, viszont nem érti, hogy miért várnak még négy évet a támogatási rendszer bevezetésével. Görögországban például a válság közepén, 2010-ben hoztak létre energiahatékonysági alapot a lakossági felújítások támogatására, EU-társfinanszírozással. 2012 közepén már több ezer lakás tulajdonosa jutott kedvezményes hitelekhez.

"Ilyen uniós lakossági finanszírozási alapok működnek Szlovákiában, Észtországban, és még számos más tagállamban. Egy kis kormányzati igyekezettel nálunk is el lehetne indítani egy olyan lakossági energiahatékonysági programot, amelyben már 2014-ben megkezdődnek a felújítások" - mondta Bart István.

A MEHI évi 125 milliárd forintos energiahatékonysági alapot javasolt áprilisban. Ebből csak 12,5 milliárd lenne a nemzeti forrás, a többit bankok, EU-s források fedeznék. Az alap elsősorban háztartásoknak nyújtana önrész nélküli, kedvezményes hitelt energiahatékonysági felújításokra, amivel több tízezer ezer háztartás felújítását segíthetné már 2014-ben. "Az alap révén a következő tizenkét hónapban is több tízezer embernek adnánk munkát" - mondta Bart István.

Folyamatosan lesznek pályázatok a NFM szerint

A belügyminisztériumban már elkészült az a költségoptimalizálási program, amivel meg lehet határozni, mely lakások újíthatók fel gazdaságosan. Egy energetikai felújítás során az ablakcsere önmagában nem minden esetben kifizetődő, kell hozzá a falak és a födémek hőszigetelése is Szaló Péter, a minisztérium építésügyi helyettes államtitkára szerint. A megtakarítás akkor a legnagyobb, ha a fűtési rendszert is lecserélik. A fafűtésre átállás gazdaságos, viszont a pelletfűtés és a hőszivattyú beruházásának a költsége nem minden esetben térül meg rövid távon.

Folyamatosan lesznek felújítási pályázatok, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja új konstrukciók kiírásának lehetőségeit – közölte Arzt Gergely, a NFM kommunikációs főosztályának helyettes vezetője. Még 2013 őszén elkészül az az épületenergetikai stratégia, amely tartalmazza a belügyminisztériumi program információit, valamint 23 ezer épület épületenergetikai adatait. A dokumentum "megfelelő szakmai alapot teremt egy átgondolt, megalapozott és fenntartható épület-felújítási program indításához" – mondta Arzt Gergely.