Kellemetlen idő lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Nem igazán érdemes túrát tervezni a változékony idő miatt, vasárnap lesz a legtöbb felhő az égen. A fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén előfordulhat az olykor erős északnyugati szél miatt.
Vágólapra másolva!

Szombaton több órára kisüt a nap, de emellett gomolyfelhők is képződnek, amelyekből továbbra is kialakulhat zápor. Elszórtan zivatarok is kialakulhatnak, nagyobb valószínűséggel keleten, viharos, 60-80 kilométer/órás szél és kisebb méretű jég kíséretében. Élénk, néhol erős lesz a nyugati, délnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között alakul.

Vasárnap többnyire borult idő valószínű, sokfelé esővel, záporral, főleg délen és keleten zivatarral. A változó irányú szél csak a Dunántúlon élénkülhet meg. A hőmérséklet hajnalban 5 és 10, délután 14 és 20 fok között alakul.

Hétfőn is jobbára erősen felhős lesz az ég. Átmeneti felszakadozásokra inkább a déli megyékben van kilátás. Több helyen valószínű eső, zápor, sőt délen akár zivatar is. Olykor megélénkül a nyugati, délnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

Hideg levegőt szállít a ciklon

A hétvégén egy nagy kiterjedésű ciklonrendszer alakítja Közép-Európa időjárását, váltakozó nedvességtartalmú, hűvös levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Ezért a környező országokban sem várható kifejezett kirándulóidő. Az erősen megnövekvő gomolyfelhőkből nem csupán napközben, hanem éjszaka is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet több fokkal elmarad az átlagtól: csupán 15-20 fok lesz a jellemző érték.

Légköri front ugyan nem lesz az ország felettünk, de az olykor erős északnyugati szél miatt a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén előfordulhat. Gyakoribbá válhatnak az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedések esetén gyakrabban jelentkezhetnek görcsök.