Estére jönnek az újabb zivatarok

Vágólapra másolva!
Csak pár órára süt ki a nap pénteken. Napközben az Alföldön lesz elszórtan eső, majd délutántól kezdődik az újabb zivataros időszak. Nincs viszont kellemetlen fronthatás.
Vágólapra másolva!

Péntek késő délután, estétől zivatarok kialakulására lehet számítani délnyugat felől. Ezeket néhol viharos, 60-90 kilométer/órás széllökés kíséri, és rövid idő alatt sok eső (10-25 milliméter csapadék) hullhat. Jégeső is lehet, a legfeljebb 1-2 centiméter átmérőjű jégszemekkel.

A zivatarveszély miatt kilenc megyére adott ki első szintű figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezek a következők: Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun, Somogy és Tolna.

Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég. A legtöbb helyen csökken ugyan a felhőzet, de csak pár órára süt ki a nap. Estefelé délnyugaton, nyugaton beborul az ég. Napközben elsősorban az Alföldön és északkeleten várható elszórtan eső, zápor.

Időnként megerősödik az északnyugati szél a Kisalföldön, másutt mérsékelt vagy élénk szél várható. A hőmérséklet délután 16 és 21 Celsius-fok között alakul. Késő este 10-15 fok valószínű.

Egy ciklon csütörtökön vonult át a Kárpát-medence keleti részén, amely péntekre északkelet felé helyeződik át. A nap második felében délnyugat felől újabb peremciklon éri el a Kárpát-medencét. Időjárási front nincs az ország felett, így a fellépő tünetek hátterében nem időjárási okok húzódnak meg.