Vágólapra másolva!
A balatoni strandok többségének kiváló volt a vize tavaly, és országszerte csak öt fürdőhely volt rossz az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése szerint. A kifogásolt minőségű hazai strandok mindegyike a Tisza mentén fekszik, ebben szerepe lehet a romániai ércbányászatnak is. Ezzel együtt a Tisza melletti fürdőhelyek többsége jó minősítést kapott, a Tisza-tó mellett például nincs kifogásolt vizű strand. Ugyanez a helyzet a Velencei-tóval és a Fertő-tó magyarországi részével is.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi három évben egyre jobb minőségű a víz a magyarországi strandokon. Míg 2010-ben a 251 szabadvízi fürdőhelyből (ez a hivatalos szakkifejezés) 117-nek a vizét minősítették kiválónak a hatóságok, 2012-ben 132 helyszín kapta a legmagasabb besorolást az összesen vizsgált 232-ből. Ez derül ki Magyarországról abból az átfogó jelentésből, amelyet az EU környezetvédelmi ügynöksége, az EEA készített.

Kiváló balatoni strandok

Aki még a szezon előtt akar tájékozódni arról, milyen a víz minősége a Balaton partján vagy az Adrián, két forrást is használhat. Az EEA az összes uniós tagállam fürdőhelyeinek adatait interaktív térképen összegezte, míg a részletes magyar adatokat az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján lehet kikeresni a Fürdővíz feliratra kattintva. Minden fürdőhelynél a szennyező anyagok koncentrációját vizsgálták az egész szezon alatt, és bakteorológiai elemzést is végeztek. Az összeurópai adatbázis szerint a magyar strandok többsége kiváló minősítést kapott tavaly.

Nem volt fürdésre alkalmatlan strand a Balaton körül. Piros pöttyök mutatják azokat a fürdőhelyeket, ahol rossz volt a víz minősége Forrás: European Environmental Agency


A térképen pirossal jelölt, kifogásolt minőségű hazai strandok mindegyike a Tisza mentén fekszik. A tivadari, a jándi és a gergelyiugornyai szabad strandról azt állapította meg 2011 áprilisában a szabolcsi ÁNTSZ, hogy a vízminőség nagyban függ a folyó vízhozamától, továbbá a Nagybánya környéki ércbányák miatt a mellékfolyókon át nehézfémmel szennyeződhet a víz. A tűrhetőnek minősített dombrádi strandnál ugyanez a helyzet.

A tiszakécskei szabad strand vizének minőségét azért kifogásolta az ÁNTSZ, mert a higany koncentrációja egy alkalommal meghaladta a megengedhető legmagasabb környezeti határértéket, valamint a kadmiumból is több volt a megengedettnél. Emellett a közeli szennyvízkibocsátók befolyásolják a leginkább, hogy milyen a víz a folyóparti strandon.

"A 2012-es szezonban már kiváló volt a strand vize, fürdésre egész nyáron alkalmas volt, és rövid távú szennyezés sem fordult elő" - mondta az [origo]-nak Vargáné Dalmati Anna, a Bács-Kiskun megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője. Idei vizsgálati eredmények még nincsenek, mert a fürdővíz engedélyezési eljárását egyelőre nem folytatták le a Tisza magas vízállása miatt. Az EEA adatbázisában a 2008-2011-es laboratóriumi eredmények szerepelnek, ez magyarázza a piros jelzést.

Ezzel együtt a Tisza melletti fürdőhelyek többsége jó minősítést kapott, a Tisza-tó mellett például nincs kifogásolt vizű strand. Ugyanez a helyzet a Velencei-tóval és a Fertő-tó magyarországi részével is.

Fürdőzők a Balatonom Forrás: MTI/Varga György

Az EEA balatoni térképén mindössze három helyszín szerepel bezárt státuszban (lilával jelölve), a Hotel Tihany Átrium strandja és a fonyódi Árpádpart két helyszíne.

Az adatbázis itt sem teljesen pontos. A hoteltől kapott tájékoztatás szerint ugyanis tavaly is nyitva volt a szállóvendégeik számára ingyenes strand, és az idén is ugyanez a helyzet. A Fonyódi Turisztikai Egyesület információi szerint a szóban forgó strandok szintén használhatók az idén. Az utolsó vízmintát megfelelőnek minősítette 2012. augusztus 13-án a Somogy megyei kormányhivatal, a hatóságok 2011-ben pedig kiválóként értékelték a strandot.

Ahonnan nincs adat

Negyvenhat magyar strandról viszont nem tudni semmit, mert nem volt megfelelő a mintavételezés - derül ki a jelentésből. Ez azért fontos, mert az összes hazai helyszín közel egyötödéről van szó. Rossz, fürdésre alkalmatlan vizűnek öt strand bizonyult az országban, és nyolc volt tavaly bezárva. A vízminőség javítására tehát bőven van még lehetőség, annak ellenére, hogy a Balatonon összességében kitűnő a víz. Cipruson például mindegyik fürdőhelyet kiválónak minősítette az EEA, és a görög strandok 93 százaléka is megkapta a legjobb minősítést (lásd a táblázatot cikkünk végén).

Egy remek tengerpart

Aki Horvátországba indul nyaralni, szinte az egész Adria-parton kitűnő vízminőségre számíthat. Az EEA összegzése szerint 912 tengeri strandból 876 volt kiváló, 18 volt jó, 8 kapott megfelelő minősítést, három helyszínen pedig találták rossznak a vizet a hatóságok. Kilenc helyszínen átmenetileg volt szennyezett a víz. A strandokon május 15-étől szeptember 30-áig zajlik a mintavételezés.

Split környékén találtak nem megfelelő vizű strandot Forrás: European Environmental Agency

Így néz ki egy stand Brac szigetén Horvátországban Forrás: AFP/Gardel Bertrand


"Általában véve nagyon jó minőségű a víz az európai strandokon" - így foglalta össze a jelentést az EEA ügyvezető igazgatója, Jacqueline McGlade. "Néhány helyszínen szennyezés történt, ezért arra biztatok mindenkit, hogy ellenőrizze a kedvenc fürdőhelyét" - tette hozzá. Jellemzően akkor romlik hirtelen egy strand vízminősége, amikor a nyári zivatarok miatt villámáradás önti el a helyszínt.

A vízminőség elérte a minimális követelményeket a megvizsgált több mint 22 ezer fürdőhely 93 százalékán, vagyis 20 621 helyszín volt megfelelő a 22 184 közül. Az európai strandokon jobb lett a víz 2011-hez képest. Akkor 91,6 százalék volt a megfelelő helyszínek aránya, vagyis a 22 374 fürdőhely közül 20 499 bizonyult elfogadhatónak.

A trend biztatóan alakul az EEA szerint, egyre jobbak az európai strandok. Az összképen az ront valamelyest, hogy a helyszínek 2 százalékán bizonyult fürdésre alkalmatlannak a víz. A legtöbb ilyen helyszín Belgiumban van (12 százalék), majd Hollandia és Nagy-Britannia következik 7 és 6 százalékkal.

Milyen arányban minősítették kiválónak a fürdőhelyek vizét?
Ciprus 100 százalék
Málta 96,6 százalék
Görögország 93,3 százalék
Portugália 86,7 százalék
Olaszország 85,1 százalék
Spanyolország 82,8 százalék
...
Franciaország 59,6 százalék
Nagy-Britannia 58,2 százalék
Magyarország 56,9 százalék

Cipruson nem lehet rossz strandra tévedni Forrás: AFP/Patrick Baz