Elhagyja Budapestet és kelet felé tart a vihar

Vágólapra másolva!
A heves zivatarok miatt Baranya és Somogy megye több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vasárnap délután. Vasárnap estétől szinte az egész országban heves zivatarra és felhőszakadásra kell számítani.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai szolgálat vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a heves zivatarok miatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Időkép.hu információi szerint vasárnap este nyolc óra körül a vihar Győr-Siófok-Baja közelében járt, és kelet felé halad. Bár Zala megyében jég is esett, a fővárosban a zivatar nem volt túlságosan heves, éjfél tájékán a zivazar elhagyja Budapestet, és folytatja útját az ország keleti része felé.

Az OMSZ radartérképe szerint a Magyarországon átvonuló zivatar a legtöbb helyen csak gyenge, vagy mérsékelt intenzitású csapadékot hoz magával. Közepes, vagy erős szintet csupán néhány kis területen ér el a csapadékmennyiség, főként az ország déli részén, Kecskemét és Szeged környékén. A meteorológiai szolgálat villámtérképe szerint a leghevesebben Közép-Magyarországon, a fővárostól délre, illetve Kecskemét és Szeged közelében villámlott vasárnap éjjel.

Forrás: MTI/Varga György
Zivatarfelhők Nagykanizsa felett

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint Budapest területén a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a helyeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat - számolt be az OMSZ.

Vasárnap késő délután várhatóan zivatarok kezdődnek a délnyugati megyékben, melyek a péntekihez hasonlóan, rendszert alkotva helyeződhetnek át észak-északkelet felé. A rendszer a késő este folyamán érkezhet a középső országrészbe, éjszaka pedig az északkeleti térségbe, ahol várhatóan legyengül.

Forrás: MTI/Varga György
Felhős égbolt Nagyrécse felett

A jövő héten lehűl az idő

Mint kiemelték: ismét kialakulhat heves zivatar is, melyet helyenként felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérhet. E szerint rövid idő alatt 25-35 milliméternyi csapadékra, akár 2 centiméteres jégdarabokra és 90 kilométer/óra körüli, vagy a feletti széllökésekre is számítani lehet. Heves zivatar elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhat elő az OMSZ előrejelzései szerint. Hétfő hajnalra délnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör. Hétfőn késő délután, este az északnyugati országrészben alakulhat ki zivatar, azonban ekkor heves zivatar már nem valószínű a meterorológiai szolgálat szerint, viszont a jövő héten jelentősen lehűl majd az idő.