Elöntötte a tenger Velence szigeteit

Vágólapra másolva!
Péntek éjfélig riasztást rendelt el az olasz katasztrófavédelem az északkelet-olaszországi Veneto és Friuli Venezia Giulia tartományban a rendkívüli rossz idő miatt. Velencében májusban szokatlannak számít az ilyen magas vízállás.
Vágólapra másolva!

A heves esőzések leginkább a venetói Verona és Vicenza közötti térséget sújtották. Vicenzában egy 58 éves férfi életét veszítette, amikor otthona garázsát elöntötte az ár. Veronában száz embert evakuáltak otthonából. Több helyen a rossz idő áradást és földomlást okozott. Velence szigeteit ismét elöntötte a tenger, ami májusban szokatlannak számít (erről itt láthat fotókat).

Nehezen járhatók az északnyugati Liguria útjai is: Genova és La Spezia területén is akadozik a közlekedés a heves viharok és zuhogó eső miatt. Az Alpokban visszatért a hó Valle d'Aosta és Piemonte hegyeire. Az országban három déli tartomány kivételével figyelmeztető előrejelzés van érvényben. Lazio és Umbria tartományban a heves zivatarok, Piemontéban és Toszkánában zivatarokra és felhőszakadásra figyelmezteti a lakosságot az olasz katasztrófavédelem.

Többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el Európa nyugati része fölött. A hozzá tartozó frontzóna mentén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső a Skandináv-félszigettől Németországon át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig. A front mögött hűvös levegő árasztotta el Európa nyugati felét, a legmagasabb nappali hőmérséklet mindössze 13 és 18 Celsius-fok között alakul.