Vágólapra másolva!
Bár jönnek még zivatarok, érdemes lesz itthon nyaralni az előszezonban, és Medárd napja után sem fog negyven napig esni az előrejelzések szerint. A dél-európai sütkérezést viszont el lehet felejteni.
Vágólapra másolva!

Aki még a májusi előszezonban tervez spanyolországi, olaszországi vagy dél-franciaországi nyaralást, inkább múzeumlátogatásra számítson strandolás helyett, és jobban jár, ha magával viszi az esernyőt. A hónap végéig ugyanis Nyugat-, Délnyugat- és Dél-Európában lesz a szokásosnál hűvösebb és nedvesebb idő, míg északkeleten, például Finnországban barátságosabb idő lesz az ott megszokottnál.

"Érdekes kettősség jellemzi most Európában az időjárást, és az is különös, hogy ilyen hosszú ideig, három hétig fennmarad" - mondta Ihász István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak. Magyarország éppen a déli hűvös és az északi enyheség közötti átmeneti zónában helyezkedik el - ez látszik a lenti térképen. Emiatt nem lesz sem sokkal melegebb, sem hidegebb a tavasz végén jellemzőnél az országos átlagokat nézve. "Hozzáteszem, csalafinta lehet az átlagos időjárás, mert beleférhetnek a hidegebb, de a kicsit melegebb napok is" - magyarázta a szakértő. ­

Nem valószínű több eső a szokásosnál májusban Forrás: MTI/Kovács Tamás


Meleg és zivataros hétvége

Ezen a héten gyorsan visszamelegszik az idő, majd marad az alapvetően nyárias hőmérséklet. Május közepén általában 22-23 Celsius-fok szokott lenni a legmagasabb hőmérséklet, ehhez képest 22-27 fokig melegszik a levegő a héten, sőt vasárnap már 24-29 fokra kell számítani. Ez a két-három fokos eltérés viszont nem számít soknak Gaál Áron, az OMSZ ügyeletes meteorológusa szerint.

Folytatódik viszont a zivatarszezon. Ennek egy Nyugat- és Délnyugat-Európa fölött kialakuló légörvény az oka, amely az előoldalán nedves levegőt szállít a Földközi-tenger felől a Kárpát-medencébe. A jelenség hasonlít a hidegfronthoz, de inkább a magasabb légrétegekben érezteti a hatását, és emiatt nagyobb eséllyel alakulnak ki erős záporok, heves zivatarok.

Emiatt csütörtökön késő délutántól megvastagszik a felhőzet. Estefelé a Nyugat-Dunántúlon már zápor is lehet. Éjszaka tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, északkelet kivételével szórványosan lehet záporra számítani, sőt egy-egy zivatar is kialakulhat.

Pénteken erősen felhős lesz az ég, csak rövid időszakokra süt ki a nap. Többfelé várható zápor, zivatar, gyakrabban délután és este. Ekkor intenzívebb zivatar is kialakulhat az ország déli felén. Napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. Kora délután meleg lesz, 22-28 fokig melegszik fel a levegő.

Szombaton fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet. Délelőtt északkeleten még szórványosan előfordul zápor, zivatar, majd ott is több órára kisüt a nap. Ezután egy kis szünet következik, majd a jövő hét elején érkezik a záporok, zivatarok következő hulláma.

A piros jelzi, hogy Észak-Európában lesz melegebb a sokévi átlagnál, a kék szín a kissé hűvösebb időt jelzi délen (az ECMWF térképei) Forrás: OMSZ

Egyelőre nincs fagyveszély

A jövő héten nem lesz melegebb Magyarországon a májusi átlagnál. Csapadék szempontjából is átlagos, de inkább nedvesebb lesz az idő május 26-ig. Május utolsó hetében szintén a tavasz végének megfelelő lesz az időjárás, vagyis nem igazán valószínű sem rengeteg eső, sem július-augusztusi hőség.

Tartós eső tehát májusban valószínűleg már nem akadályozza a kertészkedőket. Az utolsó fagyosszent, Orbán napja (május 25.) előtt lesz még egy néhány napos, az átlagosnál hidegebb időszak, de olyan erős lehűlés továbbra sem valószínű, amely kárt tenne a fagyérzékeny növényekben - derül ki az OMSZ legfrissebb agrometeorológiai összefoglalójából.

Amikor még front sem kell a zivatarhoz

Kicsivel több eső valószínű az átlagnál május utolsó és június első napjaiban a harmincnapos előrejelzések szerint. Június 12-ig viszont, úgy néz ki, kevésbé csapadékos lesz az időjárás a megszokottnál. Ebben az az érdekesség, hogy éppen Medárd napjaiban nem jelez sok esőt az előrejelzés.

A népi időjóslás szerint, ha Medárd napján, június 8-án esik az eső, akkor negyven napig abba sem hagyja, de ha nem, akkor ugyanennyi ideig szárazság lesz. A megfigyelés annyiban igaz, hogy a nagy átlagokat nézve a június a legcsapadékosabb hónap Magyarországon.

A másik fontos összefüggés a következő: júniusban már nagyon erős a besugárzás (mert magasan jár a nap), és emiatt a földfelszín közelében jóval intenzívebben melegszik a levegő, mint a magasban. Így labilisabb rétegződésű levegő van a kontinens felett, ez nagyon kedvező feltétel a záporok, zivatarok kialakulására, ilyenkor még légköri front sem kell hozzá.

Június a legzivatarosabb hónap Magyarországon Forrás: MTI/Kollányi Péter


Ezért nem tudnak pontosak lenni a hosszú távú előrejelzések

Aki június elejére tervezi az esküvőt, és kerti partit szeretne, inkább várja meg a május végét a részletek előkészítésével; nagyon fontos döntéseket ugyanis nem érdemes a harminc napra szóló előrejelzésekre alapozni. Mivel lehetetlen teljesen pontosan ismerni a légkör jelenlegi állapotát, a prognózisok egy idő után szükségszerűen eltávolodnak a valóságtól.

A helyzetet a meteorológiai szolgálatok úgy kezelik, hogy a számítógépes időjárási modelleket a mért adatokat kissé megváltoztatva több, de igen hasonló kezdeti állapotot felhasználva futtatják le, az összkép pedig megmutatja, hogy mekkora az előrejelzés bizonytalansága. Nagyjából két hét után már nagyon eltérnek egymástól az eredmények.

Ennek ellenére számos meteorológiai központ fejleszt több hónapra, esetenként teljes évre szóló előrejelzéseket előállító rendszereket. Itt egyrészt olyan információforrásokat használnak fel, melyek rövidebb időtávon nem meghatározók. A legfontosabb adat a tengerfelszín hőmérséklete, de Európában jóval kevésbé hat ki az óceán állapota a szárazföldre, ezért is bizonytalanok a hosszú távú előrejelzések.

Az OMSZ is megkapja azoknak a hosszú távra szóló modellszámításoknak az eredményeit, amelyeket az európai tagországok által fenntartott Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja, az ECMWF futtat a nagy-britanniai Readingben. A szezonális, több hónapos előrejelzések beválása azonban ma még nagyon bizonytalan.

Megbízható, napra lebontott előrejelzéseket körülbelül tíz napra adnak a meteorológiai szolgálatok. Ma már két-három hétre is lehet viszonylag megbízható, tendenciajellegű előrejelzést készíteni az európai központban futtatott modell alapján. Ez valóban ad hasznos információkat, de főként a hőmérsékletről, így ez alapján el lehet dönteni, hogy a következő tizennégy-húsz napban az átlagosnál melegebbnek vagy hűvösebbnek néz ki az időjárás.