Ilyen szép felhők alatt öröm elázni

Vágólapra másolva!
Ritka az a kép, amelyen egyszerre szerepelnek fejlődő, fenyegetően sötét viharfelhők, egy hatalmasra dagadt zivatarfelhő (cumulonimbus) és egy Hold-Vénusz együttállás. A bolygó egész májusban jól látható lesz Magyarországról nem sokkal napnyugta után, már ha a változékony idő engedi.
Vágólapra másolva!

Isaac Gutiérrez Pascual Spanyolországban készítette a felvételt. A sötét viharfelhők mögött a lenyugvó nap világítja meg az üllő alakú zivatarfelhőt, amely jellegzetes alakját úgy nyeri el, hogy a felső része már a sztratoszférát érinti, és a nagy magasságban fújó szelek vízszintesen mintegy elnyírják.

Egy fotó öt égi főszereplővel (Isaac Gutiérrez Pascual fotóját itt töltheti le nagy méretben) Forrás: Isaac Gutiérrez Pascual


A képet a nap csillagászati fotójává választotta a NASA a hétvégén; a fotós további felvételeit itt nézhetik meg. A Vénusz a növekvő, sarló alakú Holdtól látható, a fotó jobb szélén. A bolygó egész májusban jól látható lesz napnyugta után fél-egy órával. A legszebb égi látvány május 26-án várható, amikor közel egyenlő oldalú háromszöget alkot a Vénusz, a Jupiter és a Merkúr - erről itt olvashat bővebben.

Tornyosuló zivatarfelhőkre szerda és csütörtök kivételével egész héten át számítani lehet Magyarországon. Kedden keleten és északkeleten lehet egy-egy zivatar, majd pénteken bárhol előfordulhat. Szombaton ismét északkeleten kell dörgésre-villámlásra számítani, de szórványosan vasárnap is lehet zápor, zivatar a meteorológiai szolgálat hét napos előrejelezése szerint.