Vágólapra másolva!
Két ember megsérült és hatvan házban keletkezett kár a heves vihar miatt Vaján és Őrben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap délután. A zivatarcellából tornádó keletkezett, amelynek a tölcsére néhány percig élt és leért a felszínre. Szombaton pedig Szegedet érte el két heves zivatar két órán belül.
Vágólapra másolva!


Elég energia halmozódott fel a levegőben vasárnap a déli órákra ahhoz, hogy heves zivatarok alakuljanak ki, jellemzően az ország északkeleti részén. Ekkor egyre több gomolyfelhő zivatarfelhővé tornyosult, végül átmenetileg egy hosszan elnyúló zivatarlánc is kialakult.

2013 második tornádója Őr település szélén csapott le kevéssel 15 óra után, majd nyugat, északnyugat felé haladva Vaja nyugati szélén pusztított. A tornádó sok ház tetejében okozott károkat, elsősorban Vaján, azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat automata mérőállomásait elkerülték a komoly széllökések: még viharos szelet (60 kilométer/óra felett) sem regisztráltak a mérőműszerek Északkelet-Magyarországon.

Ez úgy lehetséges, hogy az ilyen forgószelek mindössze pár száz méter széles sávban és néhány kilométer hosszan rombolnak, de így is nagy pusztítást visz végbe a bennük kialakuló rendkívül heves szélrohamok és az örvény szívó hatása. (A videókat Csorvási Mihály rendőr zászlós készítette Őr község szélén.)

Így nézett ki a meteorológiai radaron a hosszan elnyúló zivatarlánc Északkelet-Magyarországon (nagy térkép), és a tornádót okozó zivatarcella (kis térkép) Forrás: OMSZ

A hétvégén kialakult viharokat egy újabb hidegfront okozta, amelynek mozgása lelassult a Kárpát-medence felett, majd a front és Magyarország fölött hullámot vetett. A hidegfront előtti nedves, labilis levegőben már szombaton délután kialakultak zivatarok a Duna-Tisza közén, azonban a leghevesebbek a Vajdaság területén képződtek. Nagyjából a Tisza mentén alakultak ki a legintenzívebb cellák, amelyek délről észak felé mozogva érték el Szegedet.

Zivatarfelhő Szeged fölött szombat este (a fotót Papdi Balázs készítette) Forrás: Papdi Balázs


Az első heves zivatar szombaton 19 óra előtt érte el a várost. A vízzel együtt jég is jött: a cella legintenzívebb részeiben a beszámolók alapján borsószemtől egészen a meggy nagyságúig potyogtak jégdarabok a zivatarfelhőből, Alsóváros egyes részein ekkor fehérré váltak az utcák.

Este 21 óra után egy újabb, a város központjában is özönvizet eredményező zivatar vonult végig a városon. Ekkor Szegedet már kevésbé érintette a jégeső, viszont a szomszédos Algyőt éppen 22 óra körül verte el a jég. A babszemnyi jégdarabok az ott élők elmondása szerint komoly károkat okoztak a termésben.