Vágólapra másolva!
Riasztást adott ki a viharos szél miatt a meteorológiai szolgálat. Esőre, záporra és zivatarra a Dunától keletre kell számítani. Keleten is marad a viszonylag hideg idő, de nem fúj majd annyira a szél.
Vágólapra másolva!

A viharos széllökések miatt összesen 35 kistérségre adott ki riasztást hétfő hajnalban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések 70-80 kilométer/órásak a Dunántúl északi és középső részén és a főváros térségében.

A Bakonyban és a Balatonnál még erősebb, 85-90 kilométer/órás széllökésekre kell számítani, igaz, csak kis területen. Délután már jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A Dunántúl nyugati felén napos idő várható. Másutt kezdetben sok lesz a felhő, majd előbb csak a középső tájakon, majd keleten is felszakadozik a felhőzet, de a Szeged-Eger vonal mentén lehetnek tartósan borult tájak is.

A Dunától keletre többfelé valószínű eső, zápor. Északkeleten egy-egy zivatar kialakulhat, amelyet rövid idő alatt 10-20 milliméter csapadék kísérhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 19 Celsius-fok között alakul, Szabolcsban azonban kissé melegebb is lehet. Késő estére 10 és 16 fok közé csökken a hőmérséklet - nézze meg részletes hőmérsékleti térképünkön!

Kedden nyugaton valószínű kevesebb, keleten pedig több felhő, és ott eső, zápor is kialakulhat. Eleinte időnként megélénkül az északnyugati szél. A 70 kilométer/óránál erősebb lökések miatt Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Somogy megyére adott ki első szintű figyelmeztető előrejelzést az OMSZ.

Nem tér vissza a nyárias meleg: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

Lassan vonul el a front

Magyarország időjárását egy lassan kelet felé haladó hidegfront alakítja, amely hullámot vetett a Kárpát-medencében. Az átvonult hidegfront miatt legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt növekszik a trombózis kialakulási esélye. Alacsonyabbá válhat a vércukorszint. Megnőhet a felső légúti hurutos megbetegedések száma is, és asztmatikus rohamokra is számítani lehet.