Porvihar a világ legmagasabb épületéről

Vágólapra másolva!
Csak másodjára sikerült 360 fokos panorámafotót készíteni a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa villámhárítójának tövéből Dubaiban. Az első kísérletet egy homokvihar hiúsította meg, de Gerald Donovan fotósnak volt lélekjelenléte videóra venni a jelenséget.
Vágólapra másolva!

"Küldetés lefújva - érkezik a vihar, tehát nem fotózhatunk" - mondja a kamerába Gerald Donovan a világ legmagasabb épülete, a dubai Burdzs Kalifa csúcsán. A fotográfus engedélyt kapott a felhőkarcoló üzemeltetőitől, hogy panorámafelvételt készítsen a 829,8 méteres épület villámhárítójának tövéből. A május 4-én közölt videó szerint a vihar miatt el kellett halasztani a fotózást:

Alacsony és gyorsan mozgó felhők érkeztek a tenger felől Donovan beszámolója szerint, majd annyira viharossá fokozódott a szél, hogy kénytelen volt visszamenni az épületbe.

A legtöbb homokvihar az Arab-félszigeten és a Szaharában alakul ki. A szél hatására a homokszemcsék vibrálni kezdenek. A vibráció erősödik, így a szemcsék egyre gyakrabban ütődnek a talajhoz, aminek a hatására apróbb részekre esnek szét. A finom port már szállítani tudja a szél. A szemcsék statikus elektromossággal töltődnek fel a surlódás miatt. A talaj pozitív, a szemcsék negatív töltésűvé válnak, ami felgyorsítja az egész folyamatot.

A Burdzs Kalifa kétszáz méteres tornyában meredek lépcső vezet le a 160. emeletre, ahonnan már könnyebb a közlekedés a 10 méter/másodperc (36 kilométer/óra) sebességű liftekkel. A felhőkarcoló híres kilátója a 124. szinten helyezkedik el. Korábbi élménybeszámolónk Dubajról itt olvasható. Gerald Donovan végül később visszatérve elkészítette a felvételt, a zoomolható, 360 fokos panorámaképet itt tekintheti meg.