Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki a felhőszakadások miatt. A leghevesebb zivatarok 90 km-es széllel érkeznek. A felhőzet késő délután kezd csökkenni délnyugat felől, napos időszakok is lesznek pénteken.
Vágólapra másolva!

Zivatarok főként a Dunántúl északkeleti részén, Pest megye északi részén, az észak-magyarországi régióban és északkeleten alakulnak ki péntek reggel. Heves zivatar és felhőszakadás miatt az esztergomi, a dorogi, a tatabányai, a bicskei, a szobi, a szentendrei, a pilisvörösvári és a budaörsi kistérségre adott ki első szintű riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Egy-egy intenzívebb zivatar is lehet 70 kilométer/óra feletti széllel, jégesővel. Rövid idő alatt 20-30 milliméternél is több eső hullhat.

A délelőtti órákban átmenetileg meg is szűnhet a zivatartevékenység. Zivatar a déli óráktól előbb a Dunántúl középső területein várható, majd kelet felé fejlődve az ország középső részén, illetve délután. Este leginkább Észak-Magyarországon és az Alföld északi felén kell erre számítani.

A csütörtök esti vihar egyik villámja Budapesten a XIV. kerületben, a Kerepesi útról fotózva. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hevesebb zivatarok nagyobb valószínűséggel az északkeleti országrészben alakulnak ki. Környezetükben a 80-90 kilométer/óránál erősebb széllökések lehetnek. A heves zivatarokat nagy méretű jég és felhőszakadás kísérheti, azaz 30 milliméternél több csapadékra lehet számítani rövid idő alatt. Emiatt másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére az OMSZ.

Enyhül a forróság

Általában hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek, de többfelé erősen beborul az ég. A felhőzet késő délután kezd csökkenni délnyugat felől. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 25 Celsius-fok között alakul, de keleten 26, 28 fok is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti hőmérséklet valószínű.

Nedves, labilis állapotú levegő áramlik most Magyarország fölé, ami elősegíti a zivatarok kialakulását. Pénteken eleinte nyugaton, majd másutt is egyre inkább a hidegfrontokkal járó tünetek lesznek meghatározóak.

Sokaknál előfordul fejfájás, migrén, álmatlanság, vérnyomás-ingadozás. Gyakoribbá válhatnak az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.