Riasztás a felhőszakadások miatt

Vágólapra másolva!
Főleg délutántól alakulnak ki zivatarok, rövid idő alatt akár 40 milliméter eső zúdulhat le. Megkezdődik a zivatarszezon, látványos lesz a különbség a korábbi napok időjárásához képest.
Vágólapra másolva!

Megvastagszik a felhőzet a Dunántúl keleti részén is csütörtök délutánra. Eleinte nyugaton várható zivatar, délutántól, illetve éjjel már másutt is kialakul. Néhol heves zivatar is lehet, főként a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén, de másutt sem zárható ki. Ezeket 90 kilométer/óra fölötti szélroham és jégeső kísérheti, 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégszemekkel. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű, azaz 20-40 milliméter csapadék hullhat, kis eséllyel 40 mm-nél is több eső zúdulhat le.

A heves zivatarok és a felhőszakadás miatt első szintű (sárga) riasztást adott ki az ország középső sávjára, a Tata, Barcsi, Baja és Szob határolta térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Egyedül Hajdú-Bihar és Békés megyében nincs érvényben sem figyelmeztető előrejelzés, sem riasztás - nézze meg a térképet!

Pár fokkal csökken a meleg a Dunántúlon

Fülledt lesz a csütörtök. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 32, de a Nyugat-Dunántúlon 19 és 24 Celsius-fok között várható. Az UV-B sugárzás maximuma elérheti a 6,5-ös értéket, amely már erős sugárzást jelez. E szerint akár 20 perc alatt is le lehet égni a napon. Késő estére 15-23 fokig hűl le a levegő, péntek hajnalban 12-19 fokig csökken a hőmérséklet.

Pénteken napközben és este nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. "Megkezdődik a zivatarszezon, látványos lesz a különbség az előző napok viszonylag nyugodt időjárásához képest" - mondta Csonka Tamás, az OMSZ veszélyjelzésekkel foglalkozó munkatársa.

A zivatarveszélyt az okozza, hogy érinti a Kárpát-medencét annak a frontrendszer, amely az Ibériai-félszigettől a Germán-lengyel-alföldön keresztül egészen a Kelet-európai-síkságig hullámzik. Emiatt egyre labilisabb és nedvesebb levegő áramlik Magyarország fölé, amely kedvez a zivatarok kialakulásának.