Muszáj leengedni a Balatonból

Vágólapra másolva!
Két év után először nyitották meg a siófoki zsilipet, mert folyamatosan emelkedik a tó vízszintje, és péntekre további esőt várnak. A túl sok víz erős vihar esetén a déli parton okozhat problémát. Másfél éven át a túl alacsony vízállásra panaszkodtak a tónál.
Vágólapra másolva!

A Balaton vízállása hétfőn megközelítette a 125 centiméteres, már kritikusnak számító magasságot - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Apasztani kell a tavat, mert a vízszint valószínűleg tovább emelkedne, és péntekre további csapadékot jelez előre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A nyári szezon elején a 110 centiméteres vízállás az optimális a vízügyi szakemberek szerint, ezt pedig már április 15-én elérte a tó.

Az OVF a siófoki vízleeresztő zsilip megnyitásával kezdte meg a tó vízszintjének csökkentését, kedden 13 órakor. Másodpercenként öt köbméter víz folyik át a zsilipen, ez az érték 15 köbméter/másodpercre nő majd (a zsilip teljes áteresztő kapacitása 80 m3/s). A tervek szerint három hétig lesz nyitva a zsilip, de ez függ a csapadék mennyiségétől.

A Balaton nagyon jó állapotban van hidrobiológiai és turisztikai szempontból egyaránt - mondta korábban G. Tóth László, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének vezetője az [origo]-nak. Az esők felhígították a tavat, így a víz nagyon tiszta, magyarázta a szakember.

A siófoki zsilip legutóbb 2011 tavaszán volt megnyitva, azóta a nagy szárazság miatt nem engedték fel.