Már most kellene irtani a parlagfüvet

parlagfű, parlagfűirtás, szénanátha, allergia, pollen,közmunkások
Vágólapra másolva!
Levelet hajtott a parlagfű a napraforgótáblákban. Csökken a termés, 2,5 millióan allergiásak. A gyomnövény virágporának mintegy harmada származik a nem jól kezelt napraforgóföldekről.
Vágólapra másolva!

A parlagfű már 2-6 leveles állapotban van a napraforgóföldeken, ezért sürgős lenne a gyomnövény vegyszeres irtása - közölte a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt elhangzott információkra hivatkozva. Azért fontos a napraforgótáblák parlagfűmentesítése, mert az erősen allergiakeltő gyomnövény virágporának mintegy harmada származik a nem megfelelően kezelt földekről.

A napraforgó nem jó gazdája a parlagfűnek, mert változatos módszerekkel és sok gyomirtó szerrel is parlagfűmentesen tartható. "Jó gyomelnyomó képességű kultúráról van szó" a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleménye szerint. A gyommentesítés azért is megéri az gazdálkodóknak, mert a parlagfű 10-30 százalékkal csökkenti a termést amellett, hogy körülbelül 2,5 millió embernél okoz pollenallergiát.

A hatékonyabb mentesítés érdekében szigorítani kellene a gyomnövény elleni közérdekű védekezés végrehajtásán - javasolja a kormánynak a PME. Jelenleg ugyanis elnéző a szabályozás akkor, ha parlagfűvel borított napraforgótáblák kényszerkaszálásáról van szó. A fertőzés észlelésétől a gyom kiirtásáig tartó időt maximum két hétben kellene megszabni az egyesület szerint. A PME kormánybiztost nevezne ki a több minisztériumot érintő feladatok végrehajtására.

Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A parlagfű allergén pollenjével nagyobb egészségügyi, környezeti és gazdasági kárt okoz, mint az összes többi allergén növény együttvéve. Parlagfüves területet májustól októberig a PME-nek is be lehet jelenteni az ingyenesen hívható (80) 204 35 55-ös telefonszámon, vagy ezen az internetes űrlapon.