Vágólapra másolva!
Folytatódik a nyáriasan meleg idő, csak vasárnap lesz kissé hűvösebb. Dél körül már olyan erős a napsugárzás, hogy leégést okozhat. A környező országokban is az átlagosnál enyhébb időre számíthatnak az útnak indulók.
Vágólapra másolva!

Sok lesz a napsütés a következő napokban is, csupán szombaton valószínű átmenetileg több felhő. Ekkor néhol záporeső, esetleg zivatar is előfordulhat, de sehol sem várható tartós, nagyobb területre kiterjedő csapadék. (Részletes csapadéktérképünket itt nézheti meg.)

Kora nyáriasan meleg időre van kilátás. A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 23 és 28 fok között alakul. Budapesten pénteken megközelítheti a hőmérséklet az eddigi rekordokat, sőt szombaton meg is dőlhetnek a napi melegrekordok. Érdemes minél több időt a szabadban tölteni, sportolni, kirándulni.

Érkezik a 30 fokos meleg

Pénteken zavartalanul napos idő várható, inkább csak északkeleten lehet némi gomolyfelhőzet. A délnyugati szél többfelé megélénkül, északnyugaton meg is erősödik. A legmagasabb hőmérséklet 28 fok körül alakul, késő este 16 és 22 fok között lesz.

Szombaton a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap. Főként a Dunántúlon néhol zápor, zivatar előfordulhat. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 31 fok között alakul, keleten lesz a melegebb idő.

Vasárnap változó felhőzetre, többórás napsütésre számíthatunk. Nyugaton és északon helyenként zápor, zivatar előfordulhat. A délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban 10, 16, délután 22, 27 fok között alakul.

Dél körül leéghet a bőr

Markáns front ugyan nem várható, de eleinte a gyenge melegfrontokkal, majd vasárnap a gyenge hidegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Ezt egy északnyugat felől közeledő, fokozatosan gyengülő, majd feloszló frontrendszer okozza.

Az érzékeny szervezetűeknél kezdetben fáradékonyság, levertség, fejfájás léphet fel, később az esetleges vérnyomás-ingadozás, ízületi fájdalmak hátterében is lehetnek légköri okok. A sok napsütés ugyanakkor kedvező hatással lehet a közérzetre. A dél körüli órákban erős lesz az UVB-sugárzás, ami leégést okozhat - ennek kockázatairól itt olvashat részletesen.

A környező országokban is az átlagosnál enyhébb, sokfelé kifejezetten nyárias időjárás várható, csak pár fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Egy északnyugat felől közeledő front hatására azonban Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában kedvezőbbé válnak a légköri feltételek a gomolyfelhő-képződéshez, záporok, zivatarok kialakulásához.