Vágólapra másolva!
Zápor, zivatar lesz a Dunántúlon és a Dél-Alföldön, amúgy marad az átlagosnál melegebb idő. A változatosabb időjárást az okozza, hogy Magyarországtól délnyugatra egy magassági hidegörvény helyezkedik el.
Vágólapra másolva!

Hétfőn eleinte többnyire derült lesz az ég, a délnyugati határszélen lehet több felhő. Északkeleten, keleten egész nap napos időre lehet számítani.

Délnyugat felé haladva viszont egyre több gomolyfelhő képződik. A déli óráktól nyugaton és délen újra lehet elszórtan záporokra számítani. Főként délután elszórt zivatarok is kialakulnak a Dunántúl nagy részén és a Dél-Alföldön az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztályának előrejelzése szerint. Nem valószínű olyan heves zivatar, amely 90 kilométer/órás széllökéssel és 2 centiméternél nagyobb jégszemekkel járna - részletes térképünket itt találja a várható csapadékról.

Helyenként megélénkül a keleti szél, és zivatarok idején átmenetileg viharossá fokozódik. Folytatódik az ilyenkor megszokottnál melegebb idő. A hőmérséklet délután 20, 24, késő este 13, 18 Celsius-fok között alakul.

A változatosabb időjárást az okozza, hogy Magyarországtól délnyugatra egy magassági hidegörvény helyezkedik el. Ennek előoldalán nedvesebb, labilisabb légtömeg érkezik a Kárpát-medence fölé délnyugati irányból. Erős fronthatásra nem kell számítaniuk az időjárás-érzékenyeknek.