Vágólapra másolva!
Enyhe, igazi tavaszi időre van kilátás, ha nem is lesz mindig és mindenütt zavartalan az időjárás. Frontátvonulásra nem kell számítani, csak a nagyon érzékeny szervezetűeknek fájdulhat meg a feje a melegfronti jellegű hatás miatt.
Vágólapra másolva!

Anticiklon határozza meg az időjárást Északnyugat-, Észak-Európában, ám a Földközi-tenger középső részén ciklon lesz a meghatározó péntektől vasárnapig. A két rendszer peremén váltakozó nedvességtartalmú, továbbra is viszonylag enyhe levegő érkezik a Kárpát-medence fölé.

Magyarországon a napsütés mellett főleg nyugaton és északon lesznek erősebben felhős időszakok. Helyenként záporeső, esetleg zivatar is előfordul, de tartós eső előreláthatólag nem akadályozza a szabadtéri programokat, kerti munkákat.

Részletes előrejelzés

Pénteken északnyugaton erősebben felhős tájak és időszakok is lesznek, ott helyenként záporeső is előfordul. Másutt továbbra is alapvetően derült vagy gyengén felhős, napos, száraz idő ígérkezik. A déli óráktól északira fordul a szél az északnyugati országrészben, megélénkül, sőt néhol meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19, 24 Celsius-fok között, északnyugaton néhol kevéssel ez alatt várható - részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.

Sehol sem fenyeget talajmenti fagy a hétvégén Forrás: Lehőcz Mária

Szombaton északnyugaton többször, másutt csak időnként növekszik meg a felhőzet, emellett az ország nagy részén sok lesz a napsütés. Északon, északnyugaton néhol zápor is előfordulhat. Az északnyugati és északkeleti országrészben helyenként erős lesz az északi szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 6, 11, a délutáni órákban 17, 22 fok között alakul.

Vasárnap időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, de általában több órára kisüt a nap. Helyenként zápor előfordulhat. Élénk, északkeleten néhol erős lesz az északkeleti szél. Az éjszakai 6, 11 fok után 17, 22 fok közé melegszik a levegő délután.

Hőmérsékleti rekordok ezeken a napokon
Április 19.Országos-6,4 fok, Kékestető 198130,2 fok, Budapest belterület 1920
Budapest-2,6 fok, alsó I. kerület 189330,2 fok, II. kerület, belterület 1920
Április 20.Országos-7,6 fok, Békéscsaba 1955 29,0 fok, Szentendre 2000
Budapest-3,0 fok, XI. kerület, Örsöd 197926,9 fok, II. kerület, belterület 1943
Április 21.Országos-6,3 fok, Kékestető 195931,0 fok, Orosháza 1950
Budapest-1,9 fok, X. kerület, Széchenyi-hegy 199729,6 fok, felső I. kerület 1876
Április 22.Országos-5,7 fok, Kékestető 195930,0 fok, Tiszabecs 1995
Budapest-1,9 fok, XVIII. kerület, Ferihegy 199128,6 fok, felső I. kerület 1876


Meleg délutánok, hideg éjszakák

Légköri front nem vonul át a Kárpát-medence felett, de eleinte gyenge melegfront jellegű, majd gyenge hidegfront jellegű hatással számolhatnak azok, akiknek a szervezete különösen érzékeny az időjárás változásaira. Emiatt esetleg előfordulhat vérnyomás-ingadozás, fejfájás, és csökkenhet a koncentrálóképesség. A sok napsütés ugyanakkor pozitívan hat közérzetre. Meglehetősen melegek lesznek a délutánok a hajnalokhoz képest, a viszonylag nagy napi hőingadozás miatt érdemes rétegesen öltözködni.

A szomszédos országokban is kissé változékonyan alakul az időjárás. Napos és felhős területek, illetve időszakok egyaránt előfordulnak. Tartós csapadék sehol sem valószínű, de elszórtan megzavarhatja a szabadtéri programokat záporeső, esetleg egy-egy zivatar. A hőmérséklet mindenütt meghaladja a sokévi átlagot.