Vágólapra másolva!
Semmi sem zavarja meg a derült időt. A csendes és frontmentes időjárás ismét egy magasnyomású légköri képződménynek köszönhető. Egyre több a pollen a levegőben, virágzik a ciprus és az éger.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön derült időre, zavartalan napsütésre lehet számítani. Csupán az Észak-Dunántúlon élénkül meg a déli szél, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 Celsius-fok között várható. Késő estére 12, 18 fok közé hűl le a levegő - nézze meg részletes hőmérsékleti térképünket!

A csendes és frontmentes időjárás ismét egy magasnyomású légköri képződménynek köszönhető. Az anticiklon hatása miatt Spanyolországtól egészen az Ural előteréig túlnyomóan napos az idő, és napközben 20 fok köré melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félsziget déli részén már 28, 32 fokot is mérnek.

Skandinávia, a Brit-szigetek, a Benelux-államok és Németország időjárását az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő többközéppontú ciklon alakítja. Emiatt arrafelé jobbára felhős az ég, több helyen esik az eső, és általában 10 és 18 fok között alakul a délutáni csúcshőmérséklet.

Sok a pollen a levegőben

A jó idő miatt virágzásnak indultak a fák, így magas a pollenterhelés. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a ciprus- és tiszafafélék és a nyár virágporát regisztrálta a legnagyobb mennyiségben a pollencsapdákban. A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja magas szintet ért el Zalaegerszegen és Pécsett, a nyáré pedig Pesten és Szegeden.

Magas szintet mértek továbbá Zalaegerszegen a nyír virágporából és Miskolcon a kőriséből. Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták az éger, a mogyoró, a gyertyán és a juhar pollenét. Alacsony koncentrációban jelen volt még a csapdákban a fűz, a tölgy és a szil virágpora.