Óriáscsigák támadták meg Floridát

Vágólapra másolva!
Afrikai óriáscsigák inváziója ellen küzd Dél-Florida. A puhatestűek akár patkányméretűre is megnőhetnek, és előszeretettel csemegéznek az épületek gipszvakolatából és stukkódíszeiből.
Vágólapra másolva!

Hetente több mint ezer csigakolosszust gyűjtenek be a dél-floridai Miami-Dade megyében. Összesen 117 ezer puhatestűt szedtek össze azóta, hogy 2011 szeptemberében egy helyi háztulajdonos megpillantotta az első példányt - mondta Denise Feiber, a floridai mezőgazdasági és fogyasztói szolgáltatások hivatalának (Florida Department of Agriculture and Consumer Services, FDACS) szóvivője.

A helyi lakosok ezentúl valószínűleg gyakrabban fognak összefutni a csigákkal, mivel az esős évszak közeledtével az állatok lassan elkezdenek felébredni téli álmukból és előbújnak a föld alól. A csigák "több mint 500 ismert növényfajra mértek csapást és gyakorlatilag semmit sem kímélnek, ami a területükön van és zöld színű" - magyarázta Feiber. A csigák kilyukasztják a műanyag szemeteskukákat is.

Óriáscsiga-ház lesz a gipszfalból Forrás: AFP
A csigák hossza elérheti a 8 hüvelyket (mintegy 20 centiméter) Forrás: AFP

A szakemberek jelenleg egy körülbelül másfél négyzetkilométeres terület vizsgálnak Miami délnyugati részén egy lakossági bejelentés nyomán. A terület 30-40 százalékát átkutatva máris 1100 példányt találtak az ABC News jelentése szerint.

A Karib-térség néhány országában - például Barbadoson - hemzsegnek a nyálkás teremtmények. A csigaházak kilyukasztják az autógumikat a főutakon, éles lövedékként csapódnak ki a fűnyíró gépek pengéi közül, miközben az állatok nyálkája és ürüléke borítja a falakat és a járdákat. Magyarországon a spanyol csupaszcsigák terjednek invazív fajként, az ellenük történő védekezésről itt olvashat bővebben.

Egy átlagos óriáscsiga nagyjából 1200 petét rak évente. Különösen kártékonyak az épületek körül, mivel előszeretettel csemegéznek a gipszvakolatból és a stukkódíszekből a házukhoz szükséges kalcium megszerzése érdekében. Feiber szerint a csigák kórokozót is hordoznak. Az Angiostrongylus cantonensis nevű fonalféreg betegséget, köztük agyhártyagyulladást is okozhat az embereknél, habár ilyen esetet egyelőre nem azonosítottak az Egyesült Államokban.

Miért jelent meg Miamiban ez az invazív faj? Az egyik feltételezés szerint egy nyugat-afrikai és karibi gyökerekkel rendelkező vallás Miamiban élő követői használják a csigákat a szertartásaikhoz - mondta a szakértő. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy számos egzotikus fajhoz hasonlóan ezek az állatok is véletlenül érkeztek az Egyesült Államokba különböző szállítmányok, illetve a turisták csomagjainak potyautasaiként. Az óriáscsigák azután bukkantak fel ismét Dél-Floridában, hogy korábban úgy tűnt, hogy már kiirtották őket.