Vágólapra másolva!
Hosszan tartó, napsütéses idő segíthetne a gazdáknak, de ilyenre a jövő héten sem számíthatnak. Lassan melegszik ugyan az idő, de csak lassan tűnik el a rekordmennyiségű víz a földekről.
Vágólapra másolva!

Akkor húzódik vissza jelentősen a belvíz, amikor melegebbre és szárazabbra fordul az idő. Akkor ugyanis a párolgás mértéke jelentősen meghaladja majd a lehulló csapadékét, és így a talaj vízkészlete csökkenhet.

Ilyen hosszú, száraz szakasz még nem várható április második hetében sem. Jövő kedden és szerdán kisebb eső lehet, csütörtökön már egyre több helyen valószínű csapadék. A hőmérséklet viszont lassan emelkedik: április tizedikén 11 és 16 Celsius-fok közé melegszik a levegő, míg tizenegyedikén 12 és 16 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet (erről részletesen itt olvashat.)

Két és félszer nedvesebb volt a tél a szokásosnál Forrás: OMSZ

Az év első három hónapjában még nem mért ennyi csapadékot az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részére kiterjedő meteorológiai megfigyelések kezdete óta (ez nagyjából száztíz évnek felel meg). Az eddigi rekordot az 1977-es év tartotta, akkor három hónap alatt 180 milliméter esett. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy négyzetméternyi felületre 180 liter csapadék érkezik.

Most a csapadék országos átlaga 230-240 mm között volt, ez mintegy két és félszerese az ilyentájt szokásos, 80-90 mm-es mennyiségnek. A víz nagy részét elnyelte a talaj, de március második felében már egyre többfelé és egyre nagyobb belvizes foltok jelentek meg a földeken. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb összesítése szerint 173 ezer hektáron van belvíz, ebből 79 ezer hektár a vetés-szántó.