Esőszünet csütörtökön

Vágólapra másolva!
Gyengül a havazás, és enyhül a viharos szél. Holnap pár órára kisüt a nap, de nem lesz meleg idő. Pénteken újabb mediterrán ciklon érkezik, esővel, záporesővel.
Vágólapra másolva!

Egy-két napos szünetekkel esni fog a jövő hét közepéig - mondta Török László meteorológus a következő napok időjárásáról. "Szépen mozog észak felé az a mediterrán ciklon, amely a keddi sok csapadékot hozta" - magyarázta az OMSZ munkatársa. Ezért gyengül fokozatosan a havazás a Nyugat-Dunántúlon, de éjszaka még lehet még kisebb hó északnyugaton. (Részletes csapadéktérképünket itt találja.)

Számottevő mennyiségben már nem marad meg a hó. A Magyar Közút arra kéri azokat, akik a havas utakon közlekednek, hogy kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform oldalán.

Szerdán még 6 milliméter eső esik északkeleten. Délután mérséklődik az északi szél, amelyet kora estig viharos, 60-70 kilométer/órás lökések kísérnek. Este nyugaton valószínű talajmenti fagy. Csütörtök reggel a Dunántúl nagy részén, valamint Pest és Nógrád megyében több helyen kell ugyanerre számítani, mert -3, +4 fok közé hűl a levegő.

Csütörtökön szárazabb levegő áramlik az ország fölé. Eleinte északon és keleten még több helyen várható eső, havas eső, havazás, majd megszűnik a csapadék. Felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap, majd ismét több lesz a felhő. Megélénkül, néhol megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Kora délutánra országos átlagban 5, 10 fok fölé melegszik a levegő. Szeged környékén lesz a legmelegebb 11 fokkal, míg Egerben és Szombathelyen mindössze 4 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet. (Hőmérsékleti térképünk itt található.)

A szünet után pénteken újabb mediterrán ciklon érkezik nyugat felől, és napközben egyre többfelé várható eső. Szombaton erősen felhős marad az idő, több helyen esővel, záporesővel. Vasárnap aztán több órára kisüt a nap a felhőátvonulások mellett, de egy-két fokkal hűvösebbnek tűnik majd az idő az északi, északnyugati szél miatt.