Dobozos friss levegőt árulnak Kínában

Vágólapra másolva!
Akkora a por Pekingben, hogy rossz íze van a levegőnek. Marad a szmog a hideg és a szélcsend miatt. "Tíz év múlva mindannyian gázálarcban fogunk közlekedni" - mondja az a vállalkozó, aki figyelemfelkeltés céljából árulja a dobozos levegőt.
Vágólapra másolva!

A hideg, a szélcsend és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságai miatt borítja vastag szmog Pekinget Kína északi, középső és keleti országrészével együtt. A finom szemcséjű szálló port koncentrációja 400 mikrogramm/köbméter fölött volt az utóbbi két hétben Pekingben. Január 12-én ráadásul 993 mikrogrammot mértek belőle, ami húszszor haladta meg az Egészségügyi Világszervezet (WMO) 50 mikrogramm/köbméteres napi határértékét.

Ezért kezdett dobozos friss levegőt árulni a közadakozásairól ismert nagyvállalkozó, Csen Kuang-piao. Az üdítős konzervdobozokat öt jüanért (175 forint) lehet kapni, és a hírek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangból, illetve Tajvan keleti partjáról származó, oxigéndús levegő van bennük. A meglepő hirdetési akcióiról ismert üzletember saját magáról készült karikatúrákat rendelt a dobozokra.

Peking egyik üzleti negyedében osztja a dobozos levegőt Csen Kuang-piao
Peking egyik üzleti negyedében osztja a dobozos levegőt Csen Kuang-piao MTI/EPA/Mark Vong

"Ha nem figyelünk a környezetvédelemre, tíz év múlva mindannyian gázálarcban fogunk közlekedni és oxigénpalackokat fogunk magunkkal hordani az utcán" - nyilatkozta a 44 éves Csen. Mint mondta, a pekingi utcán húsz percen belül megfájdul a torka és szédülni kezd. Azt üzeni az illetékeseknek, hogy ne hajszolják a gazdasági növekedést a gyerekek és az unokák kontójára, a környezet kárára - mondta.

A finom por szemcséinek átmérője mindössze 2,5 mikrométer (hivatalos rövidítése PM2,5), emiatt leülepszik a tüdőhólyagokban, károsítva a gázcserélő képességet. Januárban körülbelül 9000 gyermeket láttak el egy pekingi belvárosi kórházban influenzával, hörghuruttal, asztmával és tüdőgyulladással. A szállópor-szennyezés leginkább a gyermekeket, az időseket és a légzőszervi betegségekben szenvedőket egészségét károsítja.

Januárban egyes helyeket több mint húsz szmogos, ködös, párás nap volt az érintett térségben az országos meteorológiai központ jelentése szerint. Országosan 1961 óta nem volt ilyen hosszantartó szmog egyetlen hónapban. Pekingben mindössze öt napon át volt tiszta az égbolt. Legutóbb 1954-ben volt rosszabb a szmoghelyzet a meteorológiai statisztikák szerint. A szennyezést az okozza, hogy az ország energiaszükségletének körülbelül 70 százalékát a szén fedezi: ezt használják az erőművek túlnyomó többségében, de az ingatlanokban is általában szénfűtés van. Becslések szerint az ország áramigénye megháromszorozódik 2030-ra.