Veszélyes a porszennyezés Miskolcon

Vágólapra másolva!
Veszélyes mennyiségben van finom szálló por a levegőben, ami az egészségeseknek sem használ. Miskolcon és Putnokon minősítette veszélyesnek a levegőt az Országos Környezetegészségügyi Intézet. 
Vágólapra másolva!

Négy napja romlik a levegő minősége Miskolcon, mert egyre több a szálló por a levegőben. Szerda reggel Miskolcon és Putnokon minősítette veszélyesnek a légszennyezettséget az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI), mert határérték felett van a porszennyezés (PM10).

Esztergomban, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Tatabányán egészségtelen a levegő a por miatt. Ez a levegőhigiénés indexen a második legrosszabb fokozat. Budapesten sem elfogadható a levegőminőség a nitrogén-dioxid és a szálló por miatt. Ez utóbbi miatt összesen kilenc városban figyelmeztet a mérsékelt légszennyezésre az OKI, többek között Debrecenben, Pécsen és Szegeden. (A levegőhigiénés indexről ebben a tájékoztatóban olvashat bővebben.)

A finom szemcséjű por súlyosbítja a légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit. Ezért az OKI azt tanácsolja, Miskolcon és Putnokon lehetőleg ne tartózkodjanak a szabad levegőn a gyermekek, idősek, az asztmában, egyéb légzőszervi, keringési betegségben szenvedők. Kerüljék a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban - ajánlja az ÁNTSZ környezetegészségügyi intézete.