Vágólapra másolva!
Nappal sem lesz melegebb nulla foknál, csak kevés hóra kell számítani. Korcsolyázni még nem lehet a tavakon, csak a műjégpályákon, a síterepek többségén viszont jól lehet majd sportolni.
Vágólapra másolva!

Síelős hétvége lesz: tovább gyarapodott a hó az ország nyugati és északi részén, és olvadástól sem kell tartani. A hazai síterepeken szinte mindenütt megfelelő a hó vastagsága (erről bővebben a Porhó rovatban olvashat).

A kivétel a Mecsek, ahol az elmúlt napok enyhe időjárása és a kis mennyiségű csapadék miatt nem alakult ki kellő vastagságú hó sízéshez, szánkózáshoz. Aki korcsolyázni szeretne, a műjégpályákat keresse, mert a nagyobb tavak, folyók még nem fagytak be. Kisebb tavakon ugyan már beállt a jég, de ennek vastagsága igen kérdéses, nem érdemes kockáztatni.

Téli hidegre számíthatunk, de számottevő csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5, -12 Celsius-fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. Napközben is fagypont alatt alakul a hőmérséklet országszerte, általában -1 és -7 fokra számíthatunk. Nem valószínű, hogy megdőlnek a hőmérsékleti rekordok.

Részletes előrejelzés

Pénteken többnyire borult lesz az ég, helyenként északon, északnyugaton lehet szakadozottabb a felhőzet. Délen, délkeleten havazás valószínű, de fokozatosan megszűnik. Többfelé megerősödik, nyugaton és északkeleten néhol viharossá fokozódik az északkeleti, északi szél (ez alól a középső országrész lesz kivétel). Hófúvásra is számíthatunk, elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten. A hőmérséklet hajnalban -1 és -7, napközben 0, -5 fok között várható.

Szombaton a Dunántúl északnyugati felén változóan felhős, száraz idő várható több-kevesebb napsütéssel. Másutt túlnyomóan borult időre van kilátás, elszórtan hószállingózással, délkeleten kisebb havazással. Mérsékelt marad az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -2, -7 fok között valószínű, de a kevésbé felhős északnyugati tájakon -10 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, -6 fok között alakul.

Vasárnap délkeleten többnyire erősen, másutt változóan felhős idő lesz. A délkeleti határvidéken hószállingózás lehet. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke nyugaton és északon zömmel -7, -12 fok között, helyenként -12 fok alatt, másutt -3, -7 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, -5 fok között alakul.

Fokozza a balesetveszélyt a hosszabb reakcióidő

Hidegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk erősebbek lehetnek az ízületi fájdalmak, előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás-ingadozás. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

A környező országokban változékony, hideg téli idő várható a hétvégén. Szombaton főleg Romániában, illetve Kárpátalján várható többfelé havazás, helyenként havas eső, néhol ónos eső, eső. Magyarországtól nyugatra számottevő csapadék nem valószínű.

Vasárnap keleten csökken az esély a csapadékra, ugyanakkor például Ausztriában, Szlovéniában, valamint Horvátországban egyre többfelé számítani lehet esőre, főként a magasabban fekvő részeken havas esőre, havazásra is. A szomszédos országokban is erősödik az éjszakai lehűlés.

Ilyen volt az idő a héten

Téli és helyenként tavasziasan enyhe időben volt a jellemző. Többnyire erősen felhős volt az ég, de eleinte délen, majd a hét elején a Tiszántúlon sütött ki néhány órára a nap. Többfelé fordult elő havazás, majd átmenetileg eső, ónos eső, havas eső, később ismét a havazásé volt a főszerep. A hőmérséklet csúcsértéke eleinte +1 és -3 fok között alakult, később kezdetben délen, majd a Tiszántúlon jelentősen megenyhült az idő. A legmelegebb hétfőn a Tiszántúlon volt, akkor a kora délutáni órákra 12, 15 fok közé melegedett fel a levegő. Szerdán már ismét hűvösebb volt. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szombaton és szerdán 0, -6, közte -3, +7 fok között változott.