Vágólapra másolva!
Az álsügér annyira radioaktív, hogy a sugárzás 2500-szor volt több  a még biztonságos szintnél. A Murasai Misinek hívott példányt az atomkatasztrófa közelében, egy öbölben fogták.
Vágólapra másolva!

Erősen sugárszennyezett halat fogtak a fukusimai atomerőműnél az óceánban. A Murasai Misinek elnevezett példányt az erőmű közelében fekvő öbölből fogták ki. A skorpióhal-félékhez tartozó álsügér (Sebastes pachycephalus) teljesen alkalmatlan a fogyasztásra, mert a húsa sugárszennyezettsége több mint 2500-szor haladta meg azt a szintet, amelyet az élelmiszerbiztonsági hatóság előír többek között a halfélékre és a tenger gyümölcseire.

Forrás: Tepco
Külsőre teljesen egészségesnek tűnik a vizsgált álsügér-féle

A halban talált cézium aktivitása 254 ezer becquerel/kilogramm volt - közölte az atomerőmű tulajdonosa, a Tepco energiaszolgáltató. A hatósági előírás szerint a 100 becquerel/kilogrammos szint fölött tilos bármiféle élelmiszert forgalomba hozni. A kifogott példányon nincs szabad szemmel látható elváltozás. Az atomkatasztrófa következményeit vizsgáló kutatók viszont attól tartanak, hogy a szennyezés előrejut a táplálékláncban, vagyis a skorpióhal-félével táplálkozó ragadozókat is érinti.

A Tepco hálókat telepít az óceánba a többszörösen sérült erőmű húsz kilométeres körzetében, abban reménykedve, hogy a sugárszennyezett halak nem jutnak ki a környékről. A baleset körülményeit vizsgáló kutatók szerint vagy az óceánfenékre lerakódott cézium okozza a problémát, vagy pedig a sérült reaktorokból szivárgó víz szennyezi az öbölt.

A skorpióhal-félék egy másik példányán 25800 becquerel/kilogramm radioaktív aktivitást mértek 2012. augusztus 21-én; azt a halat is az erőmű húsz kilométeres körzetében fogták. Az aktivitás azt mutatja meg, hogy másodpercenként hány radioaktív bomlás történik az adott anyagban. Mértékegysége a becquerel (Bq), Henri Becquerel francia fizikus, a radioaktivitás felfedezője tiszteletére. Az építőkő sugárzása például 60 Bq kilogrammonként a radon természetes bomlása miatt.