Havazásba vált át estére az eső

Vágólapra másolva!
Északnyugaton fog a legtöbbet esni. Este ismét hófúvásokat okozhat a megerősödő szél. A csapadékos időt az okozza, hogy újra és újra ciklonok képződnek a Földközi-tenger térségében, amelyek nedves levegőt szállítanak az Alpok és a Kárpát-medence fölé is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult, párás idő lesz. Inkább csak délkeleten, keleten szakadozik fel a felhőzet. Eső, zápor eleinte szórványosan fordul elő, majd elsősorban nyugaton kell sokfelé számítani erre. Az eső havazásba megy át késő délutántól. Ez először Sopron és Mosonmagyaróvár térségében fordul elő, majd a késő este folyamán az Alpokalján és a Kisalföldön is. Északnyugaton helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Késő este az Észak-Dunántúlon újra előfordulhat hófúvás az erős szél és a fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására. Emiatt Győr-Moson-Sopron megyére adott ki első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Késő délutántól főleg az Alpokalján erősödik meg az északnyugati szél. A hőmérséklet kora délután északon 1 és 6, délen, délkeleten 7 és 13 fok között valószínű. Késő este 0, +7 fok várható, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Reggelig a Dunától nyugatra már mindenütt havazás valószínű, tapadó hóval is. Több mint 10 centiméter friss hóra számít a Közép-Dunántúlon és az északi megyékben az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Bakonyban akár 15 centiméternyi is hullhat, másutt viszont a hólepeltől a 6-8 centiméterig változik a friss hó vastagsága. Kedden reggel és kora délelőtt átmenetileg ónos vagy fagyott eső fordulhat elő a Duna vonalán. Napközben a keleti megyékben is egyre inkább havazásba fordul át az eső.