Ufónak hiszik, mert hórajzokat készít

Vágólapra másolva!
Miután egy sérülés miatt feladni kényszerült a tájfutást, Simon Beck a hótaposást választotta kedvenc téli sportjának - és fejlesztette művészi színvonalra. Sokan azt hiszik, a gabonakörök inspirálják, de ő zen templomok kertjeiből választ motívumokat.
Vágólapra másolva!

"Sportteljesítmény szempontjából felér azzal, mint amikor a feléig megmásztam a Mont Blanc csúcsát" - mondja az 54 éves brit amatőr művész, aki iránytű, mérőszalag és egy pár hótalp segítségével készíti gigantikus hónyomatait. 2004 karácsonyán a maga szórakozására taposott a szűz hóba egy szép csillagot. Aztán megnagyobbította. Aztán kitalált egy nagyobb mintát, elvégre eredetileg mérnökként végzett Oxfordban.

Ez a hórajz a Lac Marlou jegén készült Simon Beck

Mivel a teleket a francia Alpokban tölti, ahol a Les Arcs síparadicsom területén több befagyott tó található, Beck temérdek helyszínt használhat. Taposás előtt mindig meggyőződik arról, hogy a hegyoldalban sem lavina, sem síelők nem veszélyeztetik őt és a tervezett grafikát, tó esetében pedig arról, hogy a hótakaró alatt elég vastag a jégréteg. "A kontúrvonalak kijelölése a bemelegítés, aztán a taposás az igazi edzés" - magyarázza.

Sokan feltételezték, hogy a földönkívülieknek (és pár elhivatott tréfacsinálónak) tulajdonított gabonakörök ihletik munkáit, de Beck saját bevallása szerint a kiotói zen templomok homokkertjeiből nyeri az inspirációt. Legnagyobb munkája öt futballpályányi méretű, de ne gondoljuk, hogy hetekig küszködik az elkészítésükkel - ez sem az alapanyag, sem a körülmények efemer mivolta nem teszi lehetővé.

Általában tíz óra leforgása alatt kitapossa a mintát, utána legfeljebb cizellál rajta. Sötétedésig dolgozik, és másnap jó magasra felmászva lefotózza a művét. Eddig több száz műalkotást készített, amelyeket Facebook-oldalán közöl. Egyre több a csodálója, akik már várják az újabb hógrafikákat. 2013-ban Beck új terepre indul, Norvégiába látogat egy (pár) jó kis taposásra.