Miért is havazik már egy hete?

Hősök tere, Budapest, hó, havazás, időjárás
Vágólapra másolva!
Európa belsejéből folyamatosan érkezik az utánpótlás száraz levegőből Nyugat-Európa fölé, majd a légörvényt a Földközi-tenger látja el nedvességgel. Amíg kavarog a ciklon, addig újabb és újabb havazás éri el Magyarországot délnyugat felől.
Vágólapra másolva!

Ez a hét kiváló példa arra, miként szólnak bele az egyes éghajlati övek az időjárás alakulásába. Magyarország egyik meteorológiai sajátossága, hogy három éghajlati öv határzónájában található: kontinentális, óceáni, illetve mediterrán hatások egyaránt alakítják az időjárását.

A nedves kontinentális éghajlat valamennyivel kiegyenlítettebb a száraz kontinentális éghajlatnál, mivel télen általában nem túl hideg, nyáron pedig kevésbé forró, emellett valamelyest csapadékosabb is. Száraz kontinentális éghajlat csak a szárazföld jóval keletebbi területein tud kialakulni. A nedves kontinentális hatások itthon főként az Alföld keleti, északkeleti tájain jelentkeznek.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
A legtöbb havat a Dunántúl kapja (rendőrök állnak a szlovák-magyar határon Vámosszabadinál) MTI/Krizsán Csaba

Ezzel szemben az óceáni éghajlatot a közel állandóság jellemzi. Gyakoriak a frontátvonulások, minden évszak egyformán csapadékos, a tél enyhe, a nyár pedig hűvös. Magyarországon leginkább a Dunántúl nyugati, északnyugati részének időjárását befolyásolja az óceáni éghajlat. A mediterrán éghajlatra végül a forró, száraz nyár, és az enyhe, csapadékos tél a jellemző.

Egy Európa középső részén örvénylő ciklon hétfő óta gondoskodik arról, hogy mindhárom éghajlati öv hatását érezhessük kicsit a napi időjárás alakulásában. A ciklonnak a Kelet-Európai-síkság felől érkező szárazabb, hideg levegő a motorja.

Hogyan? A hideg levegő rendszeresen érkező "pöffjei" elkeverednek az Atlanti-óceán felől érkező enyhébb levegővel. A folyamat kis, örvénylő hullámokat kelt a légkörben Nyugat-Európa fölött, így adva lendületet a ciklonrendszer hosszan tartó működéséhez. A kis hullámok dél felé sodródnak, és megerősödnek, amint elérik a mediterrán térséget. A légtömegek kavargását a felhők mutatják, ez látható a lenti műholdfelvételen.

Ezzel egy időben összegyűjtik a nedvességet a Földközi-tenger fölött. A mediterrán ciklonná érő légörvényből pedig éppen Magyarországon hull ki a nedvesség. Az viszont már az aktuális hőmérséklet függvénye, hogy épp milyen formáját választja az időjárás a csapadéknak, vagyis eső, havas eső, ónos eső vagy hó hull majd. A csütörtökön kezdődött havazás eltart szombat délutánig (utoljára a Tiszántúlon szűnik meg), de vasárnap is több helyen valószínű kisebb csapadék. Délen ónos eső, eső, északon eleinte havazás, majd havas eső, ónos eső és eső. Erről bővebben itt olvashat.

Forrás: EUMETSAT
Így örvénylenek a felhők az Eumetsat ciklonképződést mutató műholdfelvételén