Viharos szél kíséri a havazást

galéria, Óriási havazás Magyarországon
Vágólapra másolva!
Sokfelé fog havazni csütörtökön, a legtöbb friss hóra a Dunántúl északi felén kell számítani. A viharos szél magas hótorlaszokat emel, így Vas és Veszprém megyére a legmagasabb szintű figyelmeztető előrejelzést adta ki a meteorológiai szolgálat.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Dunántúl északi felén folytatódik a havazás (lásd hírfolyamunkat), így 10 centiméternél több friss hó hullhat éjfélig. Kisebb mennyiségű friss hóra délen és keleten is lehet számítani, viszont a hóréteg vastagsága legtöbb 3-5 centiméter lesz.

Erős lesz az északi irányú szél a nyugati megyékben, míg az északkeleti szél az északkeleti országrészben. Magasabb hótorlaszokat az ország nyugati harmadán emelhet a szél. A legerősebb hófúvás Vas megye és a Bakony térségében várható az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint.

Péntekre virradó éjszaka ismét egyre többfelé lehet havazásra számítani. A havazás dél, délnyugat felől érkezik. Péntek reggel és délelőtt olvadni fog a hó a Dunától keletre. A nap átmenetileg gyenge ónos eső is lehet a Dél-Alföldön.

Szélerősség előrejelzés
A lilával jelzett vidéken lesznek a legerősebb széllökések az ECMWF modellelőrejelzése szerint OMSZ

Az ország északi részén maximum 5 centiméter friss hó valószínű péntek éjfélig. A déli területeken általában 5-10 centiméter, de a Dél-Dunántúlon 15-20 centiméternél is több friss hó valószínű. Hófúvások a Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön is lesznek, mert az ország nagy részén 40-60 kilométer/órás szél fog fújni. A szelet viharos, 70 kilométer/órás lökések kísérik a Dunántúlon és északkeleten. A magas hótorlaszok miatt Vas és Veszprém megyére a legmagasabb szintű, piros figyelmeztető előrejelzést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön -1, +5 Celsius-fok között valószínű a legmagasabb nappali hőmérséklet Késő estére -2, +3 fok közé hűl a levegő, majd kora hajnalban -6 és 0 fok közé csökken a hőmérséklet. Pénteken a legmelegebb tájakon sem lesz több 2 foknál, míg a leghidegebb vidékeken -5 fokos hideg lesz (hőmérsékleti térképünket itt találja).