Minden nap havazni fog hétfőig

hó, havazás, Budapest
Vágólapra másolva!
Hideg idő lesz hétfőig, sokfelé havazással, helyenként havas esővel, esővel. Nyugaton szombatig több helyen hófúvásokra kell számítani. Korcsolyázásra még nem lesz elég vastag a jég.
Vágólapra másolva!

Akár 20-35 centivel is gyarapodhat a korábbi napokban esett hó a Dunántúlon. A síelők, szánkózók a napközben is fagypont alatt maradó a hőmérsékletnek örülhetnek.

Számottevő hó várhatóan nem hull az Északi-középhegységben, de ott is fagyos idő ígérkezik, emiatt hóágyúzással nagymértékben javíthatók a hóviszonyok. Bár igen hideg levegő éri el Magyarországot, nem alakul ki korcsolyázásra alkalmas vastagságú, biztonságos jégréteg a tavakon.

Valószínűleg nem dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Szombaton éjszaka ugyan hideg lesz, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet megközelítheti az eddigi rekordot, de előreláthatólag nem éri el (lásd táblázatunkat). A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, -10 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas tájakon helyenként -15 foknál is hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet is fagypont alatt várható. A leghidegebb szombaton lesz, akkor a kora délutáni órákra -1, -7 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Részletes előrejelzés

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég. Hófúvásokra kell számítani: többfelé megerősödik az északi, északkeleti szél, ez alól a középső országrész a kivétel. Főként a Nyugat-Dunántúlon lesznek viharos széllökések.

Egyre többfelé várható havazás a hajnali óráktól délnyugat felől. Délkeleten, keleten havas eső, néhol eső, a reggeli órákban ónos eső is lehet. A csúcshőmérséklet +1 és -5 Celsius-fok között valószínű, délkeleten lesz az enyhébb idő.

Szombaton nyugaton és a középső tájakon átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, de keleten végig erősen felhős lesz az ég. Eleinte keleten, délkeleten hószállingózás, havazás még előfordul, másutt helyenként alakul ki hózápor. Néhol megélénkül a délire forduló szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke a Dunától keletre -3, -8, a Dunántúlon -8, -16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, -7 fok között valószínű.

Vasárnap reggelre mindenütt beborul az ég. Délnyugat felől egyre több helyen valószínű csapadék. Északon kezdetben hóra számíthatunk, amelyet dél felől egyre nagyobb területen ónos eső, majd eső vált fel. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke többnyire -5, -10, az eleinte kevésbé felhős tájakon -15 fok körül valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3, +3 fok között várható.

Hidegfront jellegű hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk erősebbek lehetnek az ízületi fájdalmak, előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás-ingadozás. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Korábbi hideg- és melegrekordok
Január 18.Országos -24,0 fok, Pátyod 196316,0 fok, Sopron-Kuruc-domb 1983
Budapest-20,0 fok, Pestszentlőrinc 196314,8 fok, II. kerület, belterület 1983
Január 19.Országos -25,0 fok, Siófok 1942 17,6 fok, Baja 1939
Budapest-17,3 fok, Pestszentlőrinc 1964

13,0 fok, IV. kerület, Újpest 2007

Január 20.Országos -26,5 fok, Kecskemét 194017,5 fok, Rábagyarmat 2008
Budapest-19,2 fok, Pestszentlőrinc 1964 14,0 fok, II. kerület, belterület 2008


Hideg tél lesz az egész Kárpát-medencében

Szombaton főleg Romániában, illetve Kárpátalján várható többfelé havazás, helyenként havas eső, néhol ónos eső, eső. Nyugatra számottevő csapadék nem valószínű. Vasárnap keleten kevésbé valószínű csapadék, ugyanakkor Ausztriában, Szlovéniában, valamint Horvátországban egyre többfelé számítani lehet esőre, főként a magasabban fekvő részeken havas esőre, havazásra is. A szomszédos országokban is erősödik az éjszakai lehűlés.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt hétvégén eleinte hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap a változó felhőzet mellett. Vasárnap nyugat felől beborult az ég, és egyre többfelé havazott, amely hétfőn az északi és nyugati országrész kivételével havas esőbe, esőbe, ónos esőbe ment át. Az északi, északnyugati országrészben 10-30 cm-es hótakaró is kialakult.

A hét elején folytatódott a túlnyomóan borult idő, de már kevesebb helyen fordult elő csapadék, nyugaton továbbra is havazott, másutt havas eső, eső esett. A hőmérséklet csúcsértéke a kezdeti -4, +4 fokról az időszak végére 0, +9 fokig emelkedett, általában délkeleten volt az enyhébb idő. Az időszak alatt a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletet szombaton mérték, akkor általában -1, -7 fok között alakult, de északkeleten -8, -17 fok is előfordult.