Kína lett a legnagyobb pöfögő

Vágólapra másolva!
Soha nem engedett ennyi üvegházhatású gázt Kína a légkörbe. A központi kormányzat is elismerte, hogy az ötéves terv ellenére 2030-ig valószínűleg nem tudják visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást.
Vágólapra másolva!

A rekordot döntő koncentrációról a kínai meteorológiai hivatal számolt be. A szervezet a hét elején hozta nyilvánosságra a két évvel ezelőtti mérések eredményét: a szén-dioxid koncentrációja ezek szerint elérte a 392,2 ppm-et (0,392 térfogatszázalék). Ez a legmagasabb szint 1990, a mérések kezdete óta.

Forrás: MTI
Ennyi szén-dioxidnak megfelelő üvegházgázt engedtünk a légkörbe az EU-ban

Kínából a világátlagnál nagyobb koncentrációban kerülnek a légkörbe más üvegházhatású gázok, így metán vagy kén-dioxid is. 2011-ben mindegyikből rekordmennyiséget termelt az ázsiai ország. A nagy kibocsátásért elsősorban az ipari üzemek és a gépjárművek felelősek. Ehhez járul hozzá a szénerőművekre alapozott energiatermelés, és az, hogy számos vidéken a szén a legfontosabb fűtőanyag.

Kína a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója. 2006-ban előzte meg az addigi első Egyesült Államokat, s a becslések szerint 2015-re az USA kibocsátásának másfélszeresét eresztheti a levegőbe. A jelenlegi ötéves tervben (2011-2015) az a cél szerepel, hogy a GDP egy egységére jutó károsanyag-kibocsátás 17 százalékkal csökkenjen az évtized közepéig a 2010-es szinthez képest.

A nem hagyományos energiaforrásokból származó energia aránya 11,4 százalékra tervezik növelni. A központi kormány emellett arra tett ígéretet, hogy a GDP-arányos kibocsátást 40-45 százalékkal csökkentti az évtized végéig 2005-höz képest, emellett pedig a megújuló energiák részarányát a teljes energiaelhasználáson belül 15 százalékra növelje.

A teljesülésről ugyanakkor pesszimistán nyilatkoznak a szakértők. Maga a kínai vezetés adott ki tavaly jelentést a globális felmelegedés költségeiről. A szövegben az állt, hogy valószínűleg2030-ig érdemben nem csökken a kibocsátás, ami már az évtized közepére élelem- és vízhiányhoz, átlaghőmérséklet emelkedéséhez, valamint gyakori áradásokhoz vezethet.